Søg
  • krimiormen

"DAMASKUS"

Spændingsroman skrevet af Iben Albinus


"Damaskus" skrevet af Iben Albinus

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Iben Albinus

Forlag: Politikens Forlag

Udgivelse: 25. maj 2021

Sider: 504

Genre: Spændingsroman

Isbn: 9788740059731

Anmeldt: 25. maj 2021

Jeg fik bogen tilsendt som anmeldereksemplar fra forlaget. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Sigrid udstationeres i Damaskus for en skandinavisk telegigant i håb om at hjælpe demokratiet på vej i Syrien og efterlader mand og barn i Danmark. Året er 2011, og det arabiske forår spirer. Da regimet tager brutale midler i brug for at slå oprøret ned, siger Sigrid ja til en ikke ufarlig opgave for den danske efterretningstjeneste.

I Syrien møder Sigrid samtidig ungdomsveninden Reem, efter en dramatisk begivenhed skilte dem ad i studieårene i København. Nu genforenes de endelig i Damaskus, hvor jasmintræerne blomstrer om kap med håbet om politiske reformer.

Men Reem viser sig at stå på den modsatte side i konflikten. Hun leder et sikkerhedsfirma og har tætte bånd til regeringen. Mens Sigrid prøver at gøre det rigtige, fører hun både sig selv og dem, hun elsker, ind i en livsfarlig konspiration og må spørge sig selv: Hvem er ven, og hvem er fjende?

Damaskus er en spændingsroman om venskab og forræderi, om kærlighed og krigsforbrydelser og om, hvor forbandet svært det er at være et godt menneske i mødet med ondskab.


"Damaskus" klar til online bloggermøde

”Damaskus” er Iben Albinus´ debut. Lad mig sige med det samme, at det er en ganske imponerende debut, der næsten lægger op til, at forfatteren har mere litteratur i støbeskeen i nogenlunde samme genre. ”Damaskus” er en spændingsroman med fuld fart på spænding, drama, venskab, forræderi, kærlighed, ondskab og krigsforbrydelser hele vejen igennem de mange sider.

Vi befinder os i Damaskus i Syrien igennem hovedparten af bogen, hvilket titlen vel meget godt indikerer. Bogen lægger hårdt ud med, at vi møder Sigrid Melin i Damaskus` fængsel Al-Khateb. Fængslet er styret af en af de magtfulde Syriske sikkerhedstjenester Mukhabarat.

Også kendt som Præsident Bashar al-Assads Gestapo. Sigrid er endnu ikke blevet afhørt. Sigrid er blevet arresteret for civil ulydighed i forbindelse med uroligheder i Damaskus. Sigrid har tidligere lidt af PTSD som hun virkelig kæmper med nu, da den er dukket op til overfladen igen.

Sigrids mand Andreas Storm er hjemme i Danmark med Sigrids søn Victor og Andreas` datter Sommer. Sigrid er 38 år og fra Aabyhøj lidt uden for Aarhus, men bor i København. Hun er i Syrien for teleselskabet NorComs afdeling i København.

3 måneder tidligere var Sigrid ansat ved Amnesty International og havde lavet en frygtelig skandale i et tv-interview. Nu ved Sigrid ikke rigtigt hvad fremtiden bringer. Sigrid er taget til Helgoland ved Amager for at vinterbade og tænke over, hvilke muligheder fremtiden bringer karrieremæssigt.

Sigrids gamle studiekammerat Magnus Christiansen opsøger hende efter badeturen. Magnus er underdirektør hos en telegigant i Stockholm og nu har de et jobtilbud til Sigrid i Damaskus. Sigrid er virkelig fristet af tilbuddet, men Andreas har også noget at skulle have sagt.

Det er Andreas der sørger for at alt på hjemmefronten fungerer og hvis Sigrid rejser til Syrien, så lægger hun endnu mere ansvar på Andreas ‘skuldre. Sigrid tager, trods Andreas` modstand til jobsamtale i Stockholm. Hun er lige ved at afvise jobtilbuddet, indtil hun finder ud af, at hendes gamle veninde Reem Namir er chef for det sikkerhedsfirma som NorCom samarbejder med i Damaskus.

Reem og Sigrids veje skiltes ikke ligefrem fredeligt og det ærgrer Sigrid. Andreas og Sigrids naboer, Ines og Kasper arbejder begge som agenter for Forsvarets efteretningstjeneste. De er egentlig mest Andreas` venner. Ines får overtalt Sigrid til at prøve om hun kan skaffe FE en Syrisk agent højt oppe på regeringsniveau.

Sigrids opgave i Syrien kompliceres og hun ved til sidst ikke længere hvem hun kan stole på. ”Damaskus” er en absolut velskrevet og imponerende debutroman. Bogen giver et realistisk og barskt billede af det Arabiske forår i 2011 og tiden omkring.

Karaktererne i ”Damaskus” virker realistiske og man får et godt indblik i deres egenskaber. Jeg kunne sagtens forestille mig, at Iben Albinus kunne have flere spændingsromaner gemt i ærmet. Som læser, føler man lidt, at man sidder med en førstehåndsberetning af livet som Syrer i tiden omkring virkelighedens Arabiske forår, med demonstrationer i gaderne for demokratiske reformer og regimets forsøg på at tøjle befolkningen.

Det er skræmmende, barskt og tankevækkende. ”Damaskus får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du er til en rigtig pageturner af en spændingsroman.

Vurdering: 5/6 Roser.

Krimiormen.

BLOGGERMØDE

Efter jeg havde lavet denne anmeldelse, deltog jeg i et online bloggermøde med andre bloggere, forlaget og Iben Albinus. Iben fortalte lidt om sine tanker med ”Damaskus”. Iben har læst en masse artikler om det Arabiske forår i Syrien og havde omkring 25 kontakter, der hjalp hende med researchen til bogen. (Drt mærker man tydeligt).

Iben kunne fortælle at indbyggerne i Damaskus egentlig ikke er udpræget religiøse. Langt de fleste hændelser som hun har med i ”Damaskus” er sket i virkeligheden. Ikke nødvendigvis med de samme personer, men i grundessensen.

Noget af det, der er helt særligt ved hendes bog er, at skurkene får lov til at fylde, modsat mange andre spændingsromaner. Iben er helt klart inspireret af serien Homeland og den kvindelige hovedperson i serien, hvilket man tydeligt fornemmer på hovedpersonen i ”Damaskus”, Sigrid.

Ibens tanker om ”Damaskus” er, at det er 1. bind i en serie på omkring 3 bøger. Derudover er hendes fremtidige håb, at bøgerne kan udvikle sig til en tv-serie med tiden. Tak til Iben og Politikens forlag for et spændende møde.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Tales

Besøg forlaget her:

Politikens Forlag


5/6 Roser

53 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle