top of page
Søg
  • krimiormen

"BEGRAV DINE DØDE"

Armand Gamache #6 skrevet af Louise Penny


"Begrav dine døde" skrevet af Louise Penny

ANMELDEREKSEMPLAR


Forfatter: Louise Penny


Oversætter: Maria Marqvard Jensen


Originalsprog: Canadisk Engelsk


Original Titel: Bury your dead


Forlag: Hr. Ferdinand/Politikens Forlag


Udgivelse: 26. november 2020


Sider: 448


Format: Paperback


Genre: Krimi-serie


Serie: Armand Gamache #6


ISBN: 9788740067804


Tidligere udgivelser:



Anmeldt: 19. januar 2021


Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.


Om bogen:


Louise Penny udgives her for første gang på dansk, men over det meste af verden er hun kendt som et krimifænomen med flere millioner solgte bøger. Hun er blevet kaldt Canadas Agatha Christie, og New York times har skrevet, at hun er "det eskapistiske mysteries mester".


Der er femten titler i serien om inspector Gamache og hyggelige Three Pines, så i bedste Inspector Morse-stil er der mere, hvor det kommer fra, når først læseren er hooked på Penny. I den lille by Three Pines i Quebec, den fransktalende del af Canada, arbejder Armand Gamache som politiinspektør.


På overfladen ånder alt fred og idyl, og byen er travlt beskæftiget med markedsdage, ishockeykonkurrencer, forårsfester og andre begivenheder, der skaber stemning og sammenhold i den smukke by. De unge bliver kærester og går fra hinanden igen, indbyggere fødes og dør, splid og forsoning får hånd i hånd, alt er som altid.


Men under overfladen er sagen en ganske anden, og inspector Gamache går fra sag til sag, som kræver hans opmærksomhed. Begrav dine døde er sjette bog i Louise Pennys serie om livet i Three Pines. I Quebec hærger vinteren, mens Gamache står ansigt til ansigt med sin karrieres usædvanligste sag.


En mand findes dræbt i en af byens ældste bygninger – et bibliotek hvor Quebecs engelsktalende mindretal bevogter sin historie. Og dødsfaldet åbner en dør til fortiden og et mysterium som har sovet i århundreder. Et mysterium Gamache skal løse, hvis han skal standse en nutidig morder.


Om forfatteren:


Louise Penny er en af Canadas kendteste forfattere. Hun bor tæt på Montreal med sine hunde. Hendes mand Michael var inspirationen bag inspector Gamache, fortæller Penny: venlig, betænksom, generøs, en mand med mod og integritet.

Louise Penny har modtaget et hav af priser for serien, som er kendt og elsket i næsten hele verden og er oversat til 30 sprog.


"Den barske sandhed" skrevet af Louise Penny

Anmeldelse:


”Begrav dine døde” er 6. bind af Louise Pennys fantastiske serie om den Canadiske Kriminalinspektør og drabschef Armand Gamache. Modsat de tidligere bind, så følger dette 6. bind lidt op på afslutningen af 5. bind ”Den barske sandhed”. Det var bestemt noget der faldt i god jord hos mig.


Efter at have læst ”Den barske sandhed” færdig, følte jeg at der manglede et eller andet. Det ligner ellers ikke Louise Penny, at lade læseren sidde tilbage med uforløste spørgsmål. I ”Begrav dine døde” har man 3 sideløbende historier, der alle afsluttes på fineste vis.


Helt som når Louise Penny er allerbedst. Jeg er blevet en stor fan af Louise Pennys univers og dette 6. bind er jeg på nippet til at bedømme som det hidtil bedste bind i serien. I de fleste af bøgerne om Armand Gamache befinder læseren sig i den lille hyggelige ”Soveby” Three Pines.


En by der gemmer på flere hemmeligheder, end man skulle tro var tilfældet, ved første øjekast. I ”Begrav dine døde” befinder Armand Gamache sig i byen Quebec. Armand plages af en voldsom skyldfølelse og er egentlig på orlov i byen.


Stille og roligt i små bidder oprulles det for læseren, hvorfor Armand er så plaget og hvorfor han befinder sig i denne situation. Armand opholder sig hos sin gamle chef, mentor og ven, Emilè Comeau. Armand tilbringer en del af sin tid i dagtimerne i det gamle bibliotek Literary & Historical Society.


Stedet er et lille næsten glemt sted for den engelsktalende del af Quebec. Bestyrelsen i biblioteket får en central rolle i Armand Gamaches næste sag, som han bliver mere involveret i end han egentlig havde tænkt sig. Armand er jo, som sagt, på orlov, men som ventet kan han ikke helt lade være med at involvere sig, da der bliver fundet et lig i bibliotekets kælder.


Mordsagen viser sig at have forbindelse helt tilbage til Quebecs grundlægger i starten af 1600-tallet, Samuel Champlain. Her viser Louise Penny hvor eminent hun formår at flette faktiske begivenheder ind i sine historier om Armand Gamache.


Man har aldrig fundet Champlains gravsted. En del af mysteriet i ”Begrav dine døde” præsenterer en teori om, hvad der kunne være sket med Champlain. Imens Armand bliver viklet ind i mysteriet om mordet på manden i kælderen, modtager han et brev, hver eneste dag fra Three Pines.


Det har han faktisk gjort hver eneste dag siden han anholdt den skyldige fra sidste bind i serien ”Den barske sandhed”. Brevene stiller kun èt spørgsmål. For at få svar på dette spørgsmål vælger Armand at sende en af sine bedste folk til Three Pines.


Gamache får ikke ro, førend sagen er blevet gennemgået endnu engang. Louise Penny forstår til fulde at fastholde sin læser fra første side i ”Begrav dine døde”. Siderne i ”Begrav dine døde” flyder ikke ligefrem med blod, men det vrimler til gengæld frem med mysterier.


Hendes hovedkarakter Armand Gamache er en elskelig person med en fantastisk personlighed, som man ikke kan andet end at holde af. ”Begrav dine døde” er, indtil videre, det bind i serien der springer alle mine vurderinger.


”Begrav dine døde” får absolut mine bedste anbefalinger med på vejen.


Vurdering: 6/6 Roser.

Krimiormen.


Bogen kan købes her:


Besøg forlaget her:


Bogen findes som trykt bog hos Bookmate:


6/6 Roser

33 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

"Utøj"

"Syv M2 med lås" skrevet af Jussi adler-olsen

Anmeldelse: ”Syv kvm med lås” er Jussi adler-Olsens sidste og 10. bind om og med afdeling Q. Jeg vil klart anbefale at man læser alle 10. bind for at få det fulde udbytte af hele serien. Bogen er afsl

bottom of page