top of page
Søg
  • krimiormen

"ANER I KRIG-KILDER FRA NAPOLEONSKRIGENE TIL 2. VERDENSKRIG"

Skrevet af Rasmus Wichmann, Martin Bo Nørregård og Per Hundevad Andersen


"Aner i krig-Kilder fra Napoleonskrigene til 2. Verdenskrig"

Anmeldereksemplar

Forfatter: Per Hundevad Andersen, Rasmus Wichmann og Martin Bo Nørregård

Forlag: Danske Slægtsforskere

Udgivelse: 20. august 2021

Sider: 209

Genre: Slægtsforskning

Isbn: 9788790044114

Format: Indbundet

Anmeldt: 5. september 2021

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar fra forlaget. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.


Bøger fra Danske Slægtsforskere

OM BOGEN:

Mange familier kan mønstre en eller flere personer, der gennem historien har været involveret i de krige, som danskere mere eller mindre frivilligt er blevet kastet ud i. Men hvordan finder man oplysninger om disse soldater? Denne bog er en kildesamling, der spænder fra Napoleonskrigene i starten af 1800-tallet og frem til Danmarks besættelse fra 1940 til 1945.

Med mere end 200 konkrete kilder, er det den mest omfattende samling, der findes om dette emne. Og den er et uundværligt værktøj, hvis man vil finde detaljer om anernes involvering i konflikterne.

ANMELDELSE:

Per Hundevad Andersen (Per Andersen) har jeg før modtaget bøger fra til anmeldelse. Jeg har tidligere anmeldt:

Den ene af hans medforfattere til ”Aner i krig-Kilder fra Napoleonskrigene til 2. Verdenskrig”, Rasmus Wichmann, var noget af en overraskelse for mig. Jeg har tidligere stiftet bekendtskab med Wichmanns litteratur i en noget anden genre.

Wichmann udgav en thrillerføljeton

i foråret som blev udgivet som en Podcast. Udover Rasmus Wichmann har Martin Bo Nørregård været medforfatter på ”Aner i krig-Kilder fra Napoleonskrigene til 2. Verdenskrig”.

Som amatør slægtsforsker er omtalte bog eller opslagsværk som jeg vil kalde bogen, et uvurderligt stykke værktøj til min private slægtsforskning. For at afprøve nogle af de mange kilder i ”Aner i krig-Fra Napoleonskrigene til 2. Verdenskrig” tog jeg udgangspunkt i mit efternavn og fik oplysninger om 3 aner, der havde modtaget erindringsmedaljer for de Slesvigske krige i 1848-51 samt krigen i 1864.

”Aner i krig-Fra Napoleonskrigene til 2. Verdenskrig” gennemgår 200 kilder til at finde aner, der har været involveret i de 4 krige Napoleonskrigene, De Slesvigske krige samt 1. og 2. Verdenskrig. Som en ekstra fin kuriositet har forfatterne oprettet en hjemmeside hvor man kan finde links til de kilder som bogen henviser til.

Kort fortalt så kan man i ”Aner i krig-Fra Napoleonskrigene til 2. verdenskrig” finde henvisninger til kilder i årene 1801-1950-erne. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at Napoleonskrigene er lidt vanskeligt tilgængelige mht. kilder, men bogen gennemgår dog de kilder der findes til forskning i slægtens deltagere i krigen.

Skulle læseren ikke helt være inde i f.eks. De Slesvigske krige, så har bogen en fin forklaring til den korte version af disse krige. Disse krige der hovedsageligt foregik i Slesvig, Holsten samt i Lauenburg er egentlig den sidste egentlige krig af de 4 omtalte i bogen, hvor Danmark deltog aktivt.

I 1. Verdenskrig var det officielle Danmark erklæret neutral. Ikke desto mindre blev mange Sønderjyder indkaldt til krigstjeneste, da en del af Sønderjylland på dette tidspunkt i historien tilhørte Tyskland. I 2. Verdenskrig var Danmark som bekendt ikke direkte aktiv men blev besat af Tyskland.

Men disse 2 sidste krige er ikke desto mindre, de krige hvor der er flest kilder om Dansk deltagelse i krigshandlingerne. Hvis man som jeg, har slægtsforsket i nogle år er man muligvis nået dertil, hvor anernes baggrundshistorie og de personlige historier bliver mere interessant end selve slægtsforskningen.

Nu er man måske nået dertil hvor slægstræet er ved at være stort og omfattende. ”Aner i krig- Kilder fra Napoleonskrigene til 2. Verdenskrig” giver et rigtig godt overblik over de forskellige kilder til at dykke ned i dine oldeforældre eller tipoldeforældres historie.

Bogen er absolut velskrevet med fine blå bokse til de interessante kilder. Det giver et rigtig godt overblik når man er klar til at udforske anernes soldatertid og hvad der skete for dem efterfølgende. ” ”Aner i krig- Kilder fra Napoleonskrigene til 2. Verdenskrig” er et næsten uundværligt værktøj og opslagsværk til den slægtsforskningsinteresserede.

En bog med i virkeligheden rigtig mange gode værktøjer til nybegynderen såvel som den mere erfarne slægtsforsker. ” Aner i krig- Kilder fra Napoleonskrigene til 2. Verdenskrig” får mine varmeste anbefalinger med på vejen, som et rigtig godt værktøj til dig der vil undersøge, hvad dine aners soldatertid i krig bød på af udfordringer.

Vurdering: 5/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Du kan besøge forlaget her:


5/6 Roser

23 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

"Utøj"

"Syv M2 med lås" skrevet af Jussi adler-olsen

Anmeldelse: ”Syv kvm med lås” er Jussi adler-Olsens sidste og 10. bind om og med afdeling Q. Jeg vil klart anbefale at man læser alle 10. bind for at få det fulde udbytte af hele serien. Bogen er afsl

bottom of page