top of page
Søg
  • krimiormen

"Utøj"

Skrevet af Katja RanvitsANMELDEREKEMPLAR

Forfatter: Katja Ranvits

Forlag: SuperLux

Udgivelse: 26. februar 2024

Sider: 338

Format: Hardback

Genre: Krimi

Serie:Birgit Bagge #2

ISBN: 9788775672660

Anmeldt: 1. april 2023


Om bogen:

På Skt. Wilhelmina Kloster vågner Birgit. Til hendes rædsel erfarer hun, at Bjørn Kvad har overtaget bygningen og opbygget et samfund på Lotusøen. Birgit drives af et ønske om at undslippe Sønnerne af Legemets Gerninger og en hævnfølelse overfor sin mor for at efterlade hende på klostret.

I Mågerup kæmper Marie med sin fortid, samtidig med at hun bygger et liv op som heler. Hendes liv ændres på dramatisk vis, da Terese Bagge fraflytter nabohuset. Denne begivenhed tvinger Marie til et opgør med fortiden.

I København er LUCHA VERDE, en miljøorienteret græsrodsbevægelse, med Christian Sigsgaard i spidsen på den politiske dagsorden. Det er de, fordi miljøaktivisterne udbreder deres synspunkter med både hærværk og militærlignende operationer. Politibetjenten Preben efterforsker et mord, som har tråde til både Marie og Christian Sigsgaard. Spørgsmålet er: hvordan hænger de fires skæbner sammen?

UTØJ er en krimithriller med menneskets overlevelsesmekanisme i fokus. Det er en roman, der sætter spørgsmålstegn ved, hvordan mennesket reagerer under frygt. Kan man forsvare ondsigtede handlinger med gode intentioner? Kan man handle rent, hvis indgangsvinklen er behovsstyret?


Anmeldelse:

"Utøj" er den 5. bog jeg har læst og anmeldt, skrevet af Katja Ranvits. "Utøj er forfatterens 2. bog i serien om Birgit Bagge. Birgit er en ung kvinde, der bliver spærret inde på et kloster styret med hård hånd af Bjørn Kvad. Forfatterens tidligere udgivelser er følgende:

  1. Stille skrig (2019) Cecilie Knudsen #1

  2. Larmende stilhed (2021) Cecilie Knudsen #2

  3. Stilhedens ekko (2022) Cecilie Knudsen #3

  4. Ukrudt. #1. i Birgit Bagge-serien

  5. Utøj #2. i Birgit Bagge-serien

Marie Johansen er nabo til Terese og Birgit Bagge. Marie er healer og kender en del til naturmedicin. Marie undrer sig over hvor datteren Birgit Bagge er henne. Hendes mor påstår at hun er på kostskole, men det tror Marie ikke på. En dag ser Marie Bjørn Kvad og sønnerne af legemets gerninger udenfor Tereses hus.

På klosteret befinder Birgit Bagge sig i et værelse som hun ikke må forlade. Hendes vagt Kristensen leverer mad til hende og hun indynder sig hos ham. Ved hjælp af Birgits seksualitet lokker hun Kristensen til at fremskaffe en notesbog til sig.

Bjørn Kvad møder en ung pige på 10-11 år, Jensine. Han får lokket hendes forældre ind på klosteret sammen med en del andre folk fra byen.

Betjenten Preben, der er lidt ulden i kanten, befinder sig i den lejlighed som Marie boede i tidligere sammen med sin afdøde mand Walther.

Marie får besøg af den unge pige Karin. Hun må ikke besøge Marie da Bjørn Kvad har fortalt Karins forældre at Marie er en heks.

Terese vil adoptere pigen Anuba fra klostret da hendes mor er død. Det finder Marie ud af og beslutter sig for at hun også vil søge om at adoptere pigen.

Bjørn Kvad møder Jensines mor Marion Holm ved købmanden. Han inviterer familien til sin morgenprædiken.

Preben står i den lejlighed i Istedgade 17 hvor Maries afdøde mand Walther ligger. Han undrer sig over dødsfaldet og starter sine egne undersøgelser.

Birgit Bagge hører en mandsstemme inde i hovedet. Han råber ”skvalderkål” til hende.

Bjørn Kvad tænker på konstabel Kristensen imens han rører ved sit lem.

Preben kigger på 4 billeder i lejligheden imens han venter på forstærkning. Han undrer sig over at det ene billede ikke er af personer og på bagsiden finder han en nøgle der er klistret fast med tape.

Marie undrer sig over, at Terese Bagge og Kristensen bærer møbler ud af nabohuset.

Bjørn Kvad kommer ind til Birgit på hendes værelse. Hun viser ham lidt hud for at se om han reagerer, men det gør han ikke.

Preben er stadig i lejligheden. På et af billederne ser han Marie sammen med Christian Sigsgaard. Det undrer han sig over.

”Utøj” er virkelig velformuleret i et fantastisk sprog og læseren føres igennem 60`erne på forunderlig viis. Selvom man føres igennem et helt årti, så hænger historien godt sammen og man forundres over den gode fortælling og de karakterer der smeltes sammen i den forunderlige historie.

Jeg vil absolut anbefale at man læser forgængeren ”Ukrudt”. Begge bøgerne hænger godt sammen og man vil få et meget bedre udbytte af historien, hvis man læser begge bøger kronologisk.

Vurdering: 5/6 Roser

Krimiormen.

16 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

"Syv M2 med lås" skrevet af Jussi adler-olsen

Anmeldelse: ”Syv kvm med lås” er Jussi adler-Olsens sidste og 10. bind om og med afdeling Q. Jeg vil klart anbefale at man læser alle 10. bind for at få det fulde udbytte af hele serien. Bogen er afsl

コメント


bottom of page