top of page
Søg
  • krimiormen

"BYEN"

Psykologisk Spændingsroman skrevet af Ragnar Jónasson


"Byen" skrevet af Ragnar Jónasson

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Ragnar Jónasson

Oversat af: Rolf Stavnem

Forlag: GADs Forlag

Udgivelse: 15. marts 2022

Sider: 312

Format: Hardcover

Genre: Psykologisk spændingsroman

ISBN: 9788712066903

Anmeldt: 14. maj 2022

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar fra forlaget. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Den islandske stjerneforfatter er tilbage med en gribende spændingsroman fuld af gys og grusomme hemmeligheder. Island, 1980’erne. Una er 30 år og lever et stilfærdigt liv, da hun en dag får øje på en jobannonce: En lærer søges til en lille, isoleret landsby.

Skálar tæller kun ti indbyggere, heraf to skoleelever. Una øjner chancen for at begynde et helt nyt kapitel i sit liv ... Men Skálars beboere virker fjendtlige over for den nye lærer og synes at gemme på mørke hemmeligheder. Una får kendskab til en gammel, uopklaret sag om en ung piges uforklarlige død.

En mystisk fremmed forsvinder lige så hurtigt, som han er dukket op i byen. Og pludselig falder den ene af Unas elever død om i byens kirke. Una er fast besluttet på at afdække byens mysterier. Men grænsen mellem fantasi og virkelighed begynder at skride, og Una, der har sine egne hemmeligheder, frygter for både sin forstand og sit liv.


Ragnar Jónassons tidligere udgivelser

ANMELDELSE


Ragnar Jónasson har tidligere skrevet trilogien med efterforskeren Hulda Hermannsdottir i hovedrollen.

1. Mørket.

I denne nye udgivelse ”Byen” så er det en helt ny og anderledes scene, der bliver sat af denne anderledes og nytænkende forfatter. ”Byen” er ikke mindre end en psykologisk spændingsroman….og psykologisk spænding det får læseren med fuld power så spændingen og gyset driver ned af væggene.

I tilgift så tager Jònasson nogle vigtige debatter op til overvejelse omkring bittesmå lokalsamfund og deres små grimme hemmeligheder. Hovedpersonen Una er 30 år og uddannet lærer. Det var ikke lige den uddannelse, som hendes far drømte om for hende.

Men nu er det altså det hun er og frygtelig single og vel også lidt ensom. Una har boet i sin taglejlighed i Reykjavik i 4 år. Året er 1985. I 3 år læste Una til læge, men det var i virkeligheden ikke rigtigt det hun ville. Det var vel mere hendes fars ønske.

Unas veninde Sara har vist hende et stillingsopslag som lærer i en lille by med kun 10 indbyggere. Unas far døde, da Una bare var 13 år gammel og nu er hendes mor, 57 år gammel, blevet gift igen. Moderens nye mand er Una ikke så begejstret for og vennekredsen er ikke voldsomt stor.

Det er egentlig mest Unas mor der holder hende i Reykjavik, men moderen har også sit eget liv med den nye mand og de fleste af Unas veninder er nået dertil i livet, hvor de har fået mand og børn og Una kommer lidt i anden række i deres liv.

Faktisk føler Una sig vel i virkeligheden lidt ensom. Kunne denne stilling et helt nyt sted med kun 2 børn, der skal undervises, måske være muligheden for, at Una kan begynde et helt nyt liv? Una tager chancen og søger jobbet som lærer for de 2 børn meget langt væk fra Reykjavik.

De 2 piger er 7 og 9 år, så der er jo også nogle år tilbage til at undervise dem i. Selvom jeg slet ikke er kendt med hverken Islændinge eller Island, så følte jeg alligevel, at jeg hurtigt var inde i historien og det psykologiske spil i den lille by.

Det viser sig hurtigt, at Una er den eneste der har søgt stillingen. Derudover har den lille by aldrig før, haft ansat en lærer, undervisningen har de voksne i byen, klaret selv. Una fornemmer hurtigt, at der ikke er mange af indbyggerne i byen, der byder hende velkommen.

Faktisk føler hun, at de fleste prøver at skræmme hende væk. Men Una er ikke den, der stikker halen mellem benene. Der går ikke lang tid, inden der sker et mord og nu er opholdet i den lille by ikke længere rart for Una. ”Byen” er virkelig intens og skræmmende og i en liga, helt for sig selv.

Forfatteren evner virkelig at skrive, så man føler gyset helt dybt i sjælen. ”Byen” er velskrevet, skræmmende og rammer små samfund spot on. Man sidder tilbage med fornemmelsen af gys og spænding og føler sig draget ind i en uhyggelig atmosfære.

”Byen” får mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du er til gys og spænding der piller ved forstanden.

Vurdering: 5/6 Roser.

Krimiormen.


5/6 Roser

23 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

"Utøj"

"Syv M2 med lås" skrevet af Jussi adler-olsen

Anmeldelse: ”Syv kvm med lås” er Jussi adler-Olsens sidste og 10. bind om og med afdeling Q. Jeg vil klart anbefale at man læser alle 10. bind for at få det fulde udbytte af hele serien. Bogen er afsl

bottom of page