top of page
Søg
  • krimiormen

"ØEN"

Hulda Hermannsdottir-trilogien #2 skrevet af Ragnar Jónasson


"Øen" skrevet af Ragnar Jónasson

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Ragnar Jónasson

Originalt sprog: Islandsk

Original titel: Drungi

Oversætter: Rolf Stavnem

Forlag: GADs forlag

Udgivelse: 11. maj 2021

Sider: 330

Genre: Krimi-trilogi

Trilogi: Hulda Hermannsdottir #2

ISBN: 9788712061793

Anmeldt: 11. maj 2021

Jeg fik bogen tilsendt som anmeldereksemplar fra forlaget. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Øen er anden bog i den internationalt hyldede krimiserie om Hulda Hermannsdottir fra Reykjavik Politi. Da Hulda Hermannsdottir ankommer til den mystiske og vanskeligt tilgængelige ø Ellidaey, finder hun tre chokerede venner i en jagthytte.

De var fire, som tog af sted på tur, men hvad er der blevet af den sidste ven? Alle tre lader de til at vide mere, end de vil fortælle. Ti år tidligere, i efteråret 1987, rejste et ungt kærestepar på en romantisk weekend til Vestfjordene i Island.

En tur, som fik en brat afslutning og katastrofale konsekvenser for en familie. Det store spørgsmål for Hulda er, om der er en forbindelse mellem de to sager. Er der en morder, der hjemsøger disse øde steder? Øen er andet bind i trilogien om politefterforsker Hulda Hermannsdottir.

Trilogien er fortalt i omvendt kronologi, og i denne bog møder vi Hulda midtvejs i sin karriere. Hulda prøver at opklare de to sager, men hun er også optaget af en privat efterforskning, der skal kaste lys over hendes egen familie og historie.

Med trilogien om Hulda har Ragnar Jónasson slået sit navn fast som ny nordisk krimistjerne.

Om forfatteren:

Hans bøger har solgt 1,5 millioner eksemplarer verden over og udkommer i 32 lande. Bøgerne hyldes af internationale kritikere, og The Sunday Times har udråbt ham til at være en af verdens bedste krimiforfattere i dag. Ragnar Jónasson er forfatter til den isnende uhyggelige og poetiske trilogi om Hulda Hermannsdottir fra Reykjavik Politi.

Serien er fortalt i omvendt kronologi. I MØRKET, som er første bind, møder vi den ældre Hulda, der skal løse sin sidste sag. I de næste bind bevæger vi os baglæns gennem hendes liv og politikarriere. Ragnar Jónasson er uddannet jurist, og når han ikke skriver eller rejser rundt i verden for at promovere sine bøger, arbejder han som investment banker i Reykjavik eller underviser i jura på universitetet.

Han er kæmpe fan af den engelske krimiforfatter Agatha Christie og har, siden han var 17 år, oversat 14 af hendes bøger. Jónasson er desuden medstifter af den internationale krimifestival ”Iceland Noir”.


Ragnar Jónasson (GADs forlag)

”Øen” er 2. del af islandske Ragnar Jónassons trilogi med efterforsker Hulda Hermannsdottir i hovedrollen. Trilogien er skrevet i en noget usædvanlig rækkefølge, da Jonasson har valgt at skrive de 3 bøger i omvendt kronologi. Det vil sige, at ”Øen” er skrevet på et tidspunkt, hvor Hulda r midt i sit liv og sin karriere.

1. del af trilogien var ”Mørket”. I ”Mørket” møder vi den ældre Hulda, der skal løse sin sidste sag. Men nu tilbage til denne 2. del ”Øen”. ”Øen” introduceres i 1988 i Reykjavik. Et forældrepar har lavet en aftale med en ung pige om, at hun skal passe deres 7-årige datter, som så mange gange før.

Denne gang er datteren skræmt fra vid og sans, da de kommer hjem. Det var som om, at der var 2 piger, men fysisk var der godt nok kun 1 barnepige. Nogle måneder tidligere i 1987 er et kærestepar kørt til en halvø I Vest fjordene.

De er lige blevet kærester og er på vej til pigens forældres sommerhus i al hemmelighed. Den unge mand føler, at hele turen er lidt uvirkelig og lidt af en drøm. Hvad han ikke ved er, at turen også ender med at blive hans livs mareridt.

Pigen skræmmer ham en smule med hendes snak om heksebrændinger og magi. Hulda Hermannsdottir er et sted i livet, hvor hun ser sig selv som afdelingens næste chef. Hun er gift med Jon og de har en datter sammen, Dimma.

Hulda mener selv, at det må være hendes tid til at blive forfremmet. Politiledelsen er dog af en anden mening. Hulda bliver forbigået og hendes kollega Tydur får stillingen.

Politikommisær ved Isafjord Andres Andressen er noget utilfreds. En mor har meldt sin datter savnet og han må sammen med en ung kollega køre op til et sommerhus og kigge efter den savnede datter, som en anden barnepige. Til Andres ‘skræk finder de liget af en ung kvinde i sommerhuset.

I Reykjavik møder vi Revisor Veturlidi og hans kone, Bankassistenten Vera, der begge har orlov fra deres respektive jobs. Veturlidi har været på afvænning, for sit alkoholmisbrug. Et misbrug der næsten kostede dem deres ægteskab.

Vi springer 10 år frem i handlingen til 1997. 4 venner tager i sommerhus. De har ikke set meget til hinanden i de sidste 10 år, men nu har de altså aftalt at mødes i et sommerhus. Én af de 4 venner forsvinder i løbet af weekenden og Hulda bliver sat på sagen.

Huldas liv er meget forandret i løbet af de sidste 10 år. ”Øen” er fantastisk velskrevet og handlingsmættet. Man får et indgående kendskab til hovedpersonen Hulda og hendes, i virkeligheden, 3 sideløbende efterforskninger.

Plottet er overraskende og med en fin afslutning der er genialt udtænkt. Man bliver virkelig fastholdt i spænding til sidste side. ”Øen” inviterer i høj grad til, at læseren får lyst til at dykke ned i starten af Huldas karriere og dermed 3. del af Trilogien.

Her skal følge en lille advarsel. Sørg for at have god tid, en god kop kaffe eller te ved siden af dig og et ”Vil ikke forstyrres”-skilt ved hånden når du starter på ”Øen”. ”Øen” er én af den slags krimier, som man nødigt slipper igen, før sidste side er læst. ”Øen” er absolut Nordisk krimi i verdensklasse.

Vurdering: 5/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Besøg forlaget her:


5/6 Roser

18 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

"Utøj"

"Syv M2 med lås" skrevet af Jussi adler-olsen

Anmeldelse: ”Syv kvm med lås” er Jussi adler-Olsens sidste og 10. bind om og med afdeling Q. Jeg vil klart anbefale at man læser alle 10. bind for at få det fulde udbytte af hele serien. Bogen er afsl

bottom of page