top of page
Søg
  • krimiormen

"1979"

Allie Burns #1 skrevet af Val McDermid


"1979" skrevet af Val McDermid

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Val McDermid

Originalt sprog: Engelsk

Oversætter: Jakob Levinsen

Serie: Allie Burns#1

Forlag: Hr. Ferdinand/Politikens Forlag

Udgivelse: 17. marts 2022

Sider: 400

Format: Hæftet

Genre: Spændingsroman

ISBN: 9788740050776

Anmeldt: 31. maj 2022

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar fra forlaget. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

1979. Året fik en elendig begyndelse og er kun blevet værre. Snestorm, strejke, strømsvigt og politiske uroligheder er blevet hverdag i Skotland. Men for Allie Burns betyder det, at der er mere at rive i til avisen, hvor nye gode historier hver dag banker på.

Allie er en blandt få kvinder i en mandsdomineret branche, og for at slippe væk fra alt det ”husmorstof ” hun bliver prakket på af sin redaktionschef i Glasgow, forsøger hun at gøre sig gode venner med graverjournalisten Danny Sullivan.

Arbejdet skaffer Danny og Allie mange fjender på halsen, for afsløringerne af international skatteunddragelse og en planlagt terroraktion mod en skotsk folkeafstemning vækker stærke følelser i lokalsamfundet. 1979 er første bog i en planlagt serie på fem bind om Allie Burns.

Vi følger hende fra 1979 og frem gennem fem årtier, på rejsen fra ung journalist til garvet ekspert, gennem mordsager og op- og nedture i karrieren, med Storbritanniens historie som medrivende bagtæppe. Allie Burns er baseret på Val McDermids egne erfaringer som ung journalist i halvfjerdsernes Glasgow.


ANMELDELSE

”1979” er 1. bind i en ny serie, hvis handling foregår i avisverdenen, fyldt med journalister, bladsmørere og spændingsgenren. I ”1979” er hovedpersonerne 2 graverjournalister, der sammen opsøger og graver i nogle sager, der kan have store konsekvenser for deres liv, fremtid og helbred.

Vi er på en tid, hvor ingen har hørt om MeToo og hvor mænd er de herskende i mediebranchen. I tilgift så befinder vi os på en tid hvor homoseksualitet er strafbart i Skotland og mange andre steder i verden. Der er planlagt 5 bind i serien med journalisten Allie Burns i hovedrollen.

Serien er baseret på forfatterens egne erfaringer som ung journalist i 1970`ernes Glasgow. ”1979” er en genial fortælling om journalistbranchen og Skotland i 1970`erne. Krimidelen af bogen fornægter sig ikke og læseren præsenteres for kriminalitet, mordforsøg og mord i 70`ernes Skotland.

I tilgift så bliver vi heller ikke snydt for datidens politik og løsrivelse fra Storbritannien. Kongedømmet Skotland var en uafhængig stat indtil 1. maj 1707, da unionsloven forenede landet med kongeriget England til kongedømmet Storbritannien.

De to lande havde haft fælles monark siden personalunionen i 1603, men havde fortsat været selvstændige lande. Skotland er fortsat konstitueret som en selvstændig stat, selv om landet blev styret fra London i 292 år, men har altid haft egen forvaltning, inkluderet eget juridisk og retsligt system, der bygger på andre principper end de engelske.

Skotland har også selvstændigt uddannelsessystem og var et af de allerførste lande i verden til at indføre obligatorisk skolegang. Desuden har Skotland også egen statskirke. Den skotske lov, det skotske skolesystem og den skotske kirke har bidraget til at opretholde den skotske identitet og nationalitet til trods for unionen.

Dette er baggrunden i ”1979” da vi møder de 2 venner Allie Burns og Danny Sullivan, der begge er journalister på Glasgow-avisen Clarion. Allie hænger fast i husmoderstoffet og Danny beder hende om hjælp til et par sager i det lidt mere politiske spektrum, da Allie er en langt bedre skribent, end Danny selv er.

Det bliver et samarbejde, der sætter begge de 2 dybdeborende journalisters liv og helbred på spil. De 2 journalister borer i sager, der vækker stærke følelser i lokalsamfundet. Val McDermid har gang i et særdeles lovende projekt med denne serie om en karismatisk journalist og hendes kamp, for at blive anerkendt i et mandsdomineret erhverv.

”1979” er en fuldstændig formidabel spændingsroman, der giver et retvisende billede af, hvordan verden så ud i bladbranchen og kønnene imellem sidst i 1970`erne. Et rigtig godt input til nutidens kønsdebat. En debat der er yderst tankevækkende i nutidens verden.

”1979” er smækfyldt med spænding, drama og skønne personligheder. Derudover giver den et fint billede af forholdet imellem kvinder og mænd i datidens Skotland, England og Irland. ”1979” er et rigtig godt indspark i debatten om forskellen imellem kvinder og mænd i 1970`erne, særligt i nutiden, hvor dynamikken imellem kønnene er under debat, endnu engang.

”1979” får mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du er til en spændingsroman, med rigtig meget nerve og kønsdebat iblandet kriminelle elementer.

Vurdering: 4/6 Roser.

Krimiormen.


4/6 Roser

17 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

"Utøj"

"Syv M2 med lås" skrevet af Jussi adler-olsen

Anmeldelse: ”Syv kvm med lås” er Jussi adler-Olsens sidste og 10. bind om og med afdeling Q. Jeg vil klart anbefale at man læser alle 10. bind for at få det fulde udbytte af hele serien. Bogen er afsl

bottom of page