top of page
Søg
  • krimiormen

"1900-ET ÅRHUNDREDES TUSMØRKE"

ANTOLOGI SKREVET AF STEEN LANGSTRUP M. FLERE


"1900-Et århundredes tusmørke"

ANMELDEREKSEMPLAR

Tag med på en rejse gennem det tyvende århundredes tusmørke, skildret årti for årti, af nogle af Danmarkas bedste gyserforfattere. I løbet af ti noveller, ti meget forskellige gys, fører vejen forbi verdenskrige, pandemier, rock’n’roll, medicinske forsøg, dogmatisk kristendom, overtro, åndeseancer, psykiatriske hospitaler, BZ’ere, IT-svindlere, nazisme, sportsvogne, diskoteker, skøjtebaner, jagtselskaber, skrivemaskiner, internet, leverpostej, bøgetræer og meget mere.

Henrik Harksen er idémand til antologien og har udvalgt de medvirkende forfattere. Horrorforsker Mathias Clasen har skrevet forord. De ti noveller, en for hvert årti, er skrevet af Thomas Strømsholt, Steen Langstrup, Teddy Vork, Martin Wangsgaard Jürgensen, Martin Schjönning, Carina Evytt, A. Silvestri, Sheila Eggenberger, Christian Reslow og Jonas Wilmann.


ANMELDELSE

”1900-Et århundredes tusmørke” er en antologi med en tusmørkehistorie fra hvert årti i det 19-århundrede. Hver enkel historie er meget forskellige og der burde være en historie for enhver smag. Historien fra 00`erne er et metafysisk eksperiment.

I 1910`erne hærger den spanske syge verden, efter verdenskrigen, med sygdom og død til følge. Vi følger lægen Knud Felding, der risikerer sit liv og helbred ved at tage rundt og tilse de syge borgere. Han føler sig ikke selv, helt rask, da han er på vej rundt på sin rute.

Petrine Hansen er én af de syge patienter og Elvine Skårup vil have hende indlagt, men der er ikke plads på hospitalet længere. Da lægen, efter sygebesøget, kommer ud til sin bil, sidder der et stykke hvidt duftende papir under vinduesviskeren.

På sin tur rundt i byen, ser lægen hele tiden en pige i en hvid klædning. Pigen bliver kørt ned, men forsvinder sporløst. Denne historie er skrevet af Steen Langstrup, redaktøren af denne bog. I 1920`erne befinder vi os i september 1926.

Præsten er meget glad for sin skrivemaskine. Sognet er fyldt med historier. 1930`erne: 16-årige Liv læser om varulve og spørger sin hadede mor hvad det egentlig er. 20 mænd har været på jagt og står udenfor med deres snapseglas i hænderne.

I 1940`erne bliver vi præsenteret for historien om Danske mænd der slår Russiske mænd ihjel og voldtager Russiske kvinder. I 1950`erne møder vi ”Djævelens musik” som er tidens nye rock ‘n’ roll, som man i kirkelige kredse ser meget skævt til.

Også organisten Jørgen, indtil det griber ham. 1960`erne handler om skøjteløb og 60’ernes medicinske forsøg med LSD. 1970`ernes historie er skrevet af en debutant. 70’er-disko for fuld udblæsning. I en leverpostejsfarvet forstad åbner et ny diskotek, og intet bliver nogensinde det samme igen.

Denne historie er bestemt et årti, som jeg personligt kan relatere til. Den næste historie er et kalejdoskopisk mareridt om en ung mand på kollisionskurs med virkeligheden og grise. 1990`ernes historie er en bedragers fortælling om sit virke i århundredets sidste årti, hvor internettet lovede helt nye muligheder, der trækker tråde langt ind i det nye årtusinde.

Dette er essensen af nogle af de historier, som læseren præsenteres for i ”1900-Et århundredes tusmørke”. Antologien præsenterer 10 meget forskellige historier, af 10 meget forskellige forfattere. én for hvert årti i dette århundrede.

Forfatterne som vi møder i antologien, er Thomas Strømsholt, Steen Langstrup, Teddy Vork, Martin Wangsgaard Jürgensen, Martin Schjönning, Carina Evytt, A. Silvestri, Sheila Eggenberger, Christian Reslow samt Jonas Wilmann.

10 meget forskellige og yderst kompetente forfattere inden for gyser-genren. Dette er kort fortalt, en rejse gennem det tyvende århundredes tusmørke. ”1900-Et århundredes tusmørke” præsenterer læseren for 10 årtiers gys, velskrevet, fængslende og gyselige historier, der evner at komme helt ind under huden på læseren.

Personligt er jeg ikke typen, der ser gys på skærmen, men denne antologi, fængede mig bestemt og indeholder gys for enhver smag…også min. ”1900-Et århundredes tusmørke” får mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du er til et godt gys, der stjæler din nattesøvn og giver lige den følelse indeni som man elsker ved, denne type historier.

Vurdering: 4/6 Roser.

Krimiormen.


4/6 Roser

27 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

"Utøj"

"Syv M2 med lås" skrevet af Jussi adler-olsen

Anmeldelse: ”Syv kvm med lås” er Jussi adler-Olsens sidste og 10. bind om og med afdeling Q. Jeg vil klart anbefale at man læser alle 10. bind for at få det fulde udbytte af hele serien. Bogen er afsl

bottom of page