
BIOGRAFIER
MIT LIVS HISTORIE
Skrevet af Gudrun Holberg udgivet af Britta Schall Holberg

Anmeldereksemplar sendt fra forlaget.
Forfatter: Gudrun Holberg V/ Britta Schall Holberg
Forlag: Skriveforlaget.
Udgivet: 21. marts 2019
Sider: 145
Kategori: Erindringer
Anmeldt: 24.02.2019
Forlaget skriver:
Disse erindringer er skrevet af mor med hendes meget smukke, karakteristiske håndskrift i lejligheden, Kajerødgade 4 i Birkerød i 1970-erne. De rummer erindringerne fra et langt, omskifteligt liv. Mor er den eneste af de seks søskende, der har skrevet om det liv, som har været en tilbagevendende fortælling for os, der kom efter, i hele vores liv.
Erindringerne er et billede på den stærke kraft, der har båret familien og dens medlemmer. De viser også en familie, der på trods af et ikke helt almindeligt familieliv formåede at holde sammen og holde af hinanden livet igennem. Men først og sidst rummer erindringerne et billede af et stort, varmt menneske og en stærk vilje.
Anmeldelse:
Os der levede i 80`erne husker nok ganske tydeligt Britta Schall Holberg som folketingspolitiker og minister under Poul Schlüters regeringsperiode. Britta Schall Holberg har eller har haft ganske mange kasketter blandt andet Godsejer, Hofjægermester, Lærer, Fhv. indenrigsminister, Fhv. landbrugsminister, Politisk redaktør, Fyens Stiftstidende og Kommandør af Dannebrog.
Bogen omhandler hendes mor Gudrun født i 1911 i Argentina og hendes opvækst og liv indtil hun døde i 1986. Gudruns far var ingeniør og arbejdede i Rusland da han lærte hendes mor at kende. Her blev Gudruns ældste bror og søster født inden den lille familie rejste til Danmark.
I Danmark blev endnu en bror født hvorefter familien rejste til Argentina da faderen fik arbejde der. I Argentina fik forældrene endnu en søn og i 1911 blev Gudrun så født. Senere kom endnu en bror til. I alt boede familien i Argentina i 11 år inden de i 1916 atter vendte tilbage til Danmark med deres 6 børn.
Da var Gudrun 5 år gammel. Tilbage i Danmark flyttede familien til Farum. I 1917 fik Gudruns lillebror mæslinger og døde et par måneder senere. Han blev 2 år gammel. Faderen rejste til Rusland igen men kom dog allerede tilbage i 1918 hvorefter familien flyttede til Birkerød, her boede Gudruns resten af sin barndom.
Kort tid efter at familien var flyttet til Birkerød rejste faderen til Mexico for at arbejde, uden familien. Moderen blev kort efter ramt af den spanske Syge og blev aldrig rigtig rask igen. Moderen fik ”Dårlige nerver” og blev indlagt på nervehospital og var mere eller mindre indlagt resten af sit liv.
Hun døde i 1948 mens hun var indlagt på Sct. Hans hospital ved Roskilde. Gudrun tilbragte resten af sin barndom hos forskellige familier da hun efter moderens sygdom egentlig ikke havde et hjem længere. Det var helt sikkert en hård opvækst for en lille pige.
Det virker som om at Gudruns ”Helle” var de ferier hvor hun fik lov til at rejse med forskellige veninder og venner af familien på ferie. Faderen er meget lidt til stede i Gudruns fortælling om sit liv. Dog får man at vide at han som ældre vender tilbage til Danmark og at Gudrun på dette tidspunkt ikke har set ham i 33 år.
Bogen er godt skrevet men jeg har dog et lille hjertesuk. Det er stavningen. Det er virkelig ærgerligt at der er et par stavefejl/trykfejl, specielt i starten af bogen. Det laver lidt hakker i min fornøjelse ved at læse bogen. Når man ser bort fra dette, så må jeg dog sige, at jeg synes at det er en yderst interessant bog der kommer dybt ind i Gudruns opvækst og også kommer en del ind i hendes senere ulykkelige ægteskab med Preben Schall Holberg, Brittas far.
Bogen giver også en god fornemmelse af hvordan livet har været i byerne for de lidt mere velhavende familier. Der skal ikke herske tvivl om, at Gudrun nok har haft en meget anderledes opvækst end mange andre men alligevel har formået at give Britta en sund og god barndom da de først fik ro i deres liv.
Alt i alt en anbefalelsesværdig bog med nogle gode tanker og med stof til eftertanke.
Vurdering:
4 ud af 6
Krimiormen
STØJ OG FORTIELSER
Hans Pilgaard i samarbejde med Rikke Hyldgaard

Om bogen:
Hans Pilgaard har altid ledt efter et sted at høre til.
I denne bog danser den populære journalist og tv-vært med sine dæmoner.
I dagbogsoptegnelser, digte og interviews viser han den skyld og skam, de fortielser og løgne og de drømme og længsler, der har præget hans liv.
Med en vis bæven fortæller han om at holde på hemmeligheden om, hvem han egentlig er og om begærets kamp med den pæne opdragelse.
Men han fortæller også om at knytte sig stærkt til livet og andre mennesker, når han skildrer sine venskaber, sin overvundne kræftsygdom, sine helte som Bruce Springsteen og Albert Camus og et nyt kærlighedsforhold mod alle odds.
Det er en bog, der hylder ærligheden og rummeligheden.
En bog til drømmerne, til synderne og til alle, der engang imellem har brug for, at nogen siger: Det er ok.
Anmeldelse:
CItat fra bogen:
”Jeg sidder alene på en bænk i skoven Luften er frisk og kold.
Solen sender dog varmende stråler ned Alt er stilhed.
Kun høres den sagte lyd af en fuglepippen
Jeg skygger mod solen og ser fuglen
Den skutter sig i kulden
Spredte snefnug falder ned fra himlen
Jeg følger et med øjnene Det daler stille ned
Det blander sig med de andre
Det smelter sammen med de andre
Jeg rejser mig fra bænken
Lyden fra sne, der trampes sammen møder mig
Alt er stilhed
Jeg er til, jeg føler sneen dale ned på mig Hvid og uskyldig
Jeg smiler, smider mig i sneen og griner
Jeg tværer sne ud i mit hoved
Kun træerne ser dette” Hans Pilgaard, 18 år gammel.
Hans har altid skrevet alting ned og dette digt er noget af det han har skrevet som helt ung.
Hvis ikke han skrev i sin dagbog så skrev han bare notater som lige faldt ham ind. Nogle af alle disse ord bruger han i slutningen af de udsendelser som han er eller har været studievært for.
Det er hans stempel på hver udsendelse, at han lige slutter af med et par bevingede ord. Nogle klogere og mere meningsfyldt end andre.
Støj og fortielser er en hudløst ærlig fortælling om Hans Pilgaard.
Den beskriver hans opvækst, hans evige behov for ord enten på skrift eller i tale.
Om hans angst for at flyve og om alt det andet som livet har i posen til os alle.
Hans blev færdig med sin studentereksamen og så gik turen til London hvor han skulle være selskab for en mand i 40`erne, David, der var lam fra livet og ned.
Senere i livet, 2010, flyttede Hans til London igen sammen med sin mand Henrik.
Hans fortæller om forældrenes død og sin egen kræftsygdom så vær klar med Kleenex, te og fuldstændig ro, læn dig tilbage og nyd historien.
Den har virkelig noget for alle sanser.
I støj og fortielser lærer man en masse om Hans Pilgaard men også om så meget andet.
Man føler virkelig, at der ikke er meget man ikke ved om Hans når man har læst den sidste side.
Og måske også om sig selv.
Hans har helt sikkert noget på hjerte og tør, at tale om det.
Man føler sig klogere både på livet og på Hans Pilgaard når man lægger bogen fra sig og så er den så vanvittig godt skrevet.
Absolut i topklassen af alle de biografier jeg har læst igennem tiden.
Vurdering: 6 ud af 6 stjerner
Krimiormen
"FRUEN KOMMER IDAG"
Cecilie Frøkjær interviewer Lise Nørgaard

Om bogen:
Lise Nørgaard lever sin alderdom på samme måde, som hun har levet hele sit liv: engageret, forlystelsessygt og skarptseende. Hendes liv har været præget af stort mod og stærke meninger, og i "Fruen kommer i dag" ser hun sammen med Cecilie Frøkjær tilbage på det hele: de sejre hun fik, de fejl hun begik, og de mennesker og begivenheder, der har været med til at forme hende. Usentimentalt og med stor humor - og med det vid og bid, der har gjort Lise Nørgaard til et kulturikon og en behagelig litterær stemme - fortæller hun i "Fruen kommer i dag" om livet dengang og nu.
Anmeldelse:
En virkelig velskrevet biografi. Cecilie skriver på en måde så man tydeligt fornemmer den store respekt hun har for Lise Nørgaard. Jeg har en enkelt gang oplevet Lise på Bogforum i Bella entret og javist hun er da en ældre dame, men man fornemmer meget tydeligt den helt særlige styrke som hun besidder. Bogen beskriver blandt andet Lises forhold til sin lidt strenge far og hendes mor med den faste overbevisning at intet var så fint som netop hendes slægt 😊. På trods af Lises lange liv så er det faktisk ikke vanvittig mange bøger hun har skrevet, men til gengæld har hun skrevet et hav af artikler. Siden 1959 har hun udgivet 13 bøger der handler om alt fra hunde og så selvfølgelig til Matador. Lige præcis hundene har haft en meget stor plads i Lises liv både privat og i de bøger hun har skrevet. Man kan ikke lade være med at tænke på ”Kvik”. Det er vel for mange der har set ”Matador” den skuespiller man husker bedst 😊 Bogen er selvfølgelig fyldt med anekdoter og er samtidig en fortælling fra vugge til pensionisttilværelse. Cecilie skriver med en levende skrivestil og samarbejdet imellem Lise og Cecilie gør bestemt bogen til en god oplevelse.
Vurdering:
6 ud af 6 stjerner
Krimiormen
TRÆBARAKKERNE
Et anderledes opslag

Til redaktionsmøde igår 😁Oplæg til tidsskrift lavet ud fra et manuskript på 65 sider som jeg har skrevet om et helt særligt sted 😉i forbindelse med slægtsforskning fandt jeg ud af, at stedet var meget underbelyst 😉 I samarbejde med arkivaren på lokalarkivet bliver der nu udgivet et tidsskrift kun omhandlende dette sted 😁samtidig blev jeg engageret som frivillig slægtsforsker til andre projekter på lokalarkivet 😉#slægtsforskning #spændendeprojekt #superhobby #minslægt #træbarakkerne #Ugandavej#tårnby #redaktionsmøde #slægtsforsker ##glemmerdu #iloveit #tårnbystadsarkiv
Skrevet af Amy Schumer
"PIGEN MED RØVGEVIRET"

OM BOGEN:
Amy Schumer er kendt for sine skamløse og feministiske udtalelser, men uanset om man kender til Amy Schumer eller ej, krummer man tæer, griner højt og nikker genkendende til hendes historier om at være både veninde, søster og datter samtidig med, at hun fortæller om sin kamp om at bryde igennem som kvindelig komiker i USA.
MIN ANMELDELSE:
Jeg vidste ikke hvem Amy Schumer var og det var meget tilfældigt, at vi fik sat lydbogen på da vi var på en længere køretur :D
Jeg skal love for, at vi fik bog for alle pengene og var nær ved at kløjs i Gajolerne undervejs :D
En utrolig morsom bog, men også en smule uartig 😊
Der bliver ikke lagt fingre imellem når Schumer fortæller om sin opvækst og sin kamp for, at blive en kendt komiker og en voksen kvinde 😊
Man skal absolut ikke have sarte øjne når man læser hendes bog.
Der bliver brugt godt af Superlativerne for at beskrive diverse kropsdele og kønsdele😊men i virkeligheden bevirker det samtidig at man tror på hvert et ord hun skriver 😁absolut læseværdig 😃Og god for lattermusklerne :D
Vurdering 5/6
Krimiormen
TESTAMENTET
Skrevet af Anne Linnet

Om bogen:
Bogen er en selvbiografi af sangerinden selv.
I bogen fortæller Anne Linnet for første gang helt åbent om kærligheden i sit liv, om op og nedturerne, om musikken, om alle historierne - og kvinderne/mændende - bag de mange sange der er blevet skrevet i årernes løb, samt om de tab, som kostede mange tårer og megen smerte, men som måtte fordrives.
Anne Linnet har været en del af den danske musikscene siden 1970´erne, og har fået stor anerkendelse igennem tiden grundet hendes ofte feministiske og poltiske tekster, samt hendes ærlighed og åbenhed.
I 2008 modtog sangerinden IFPI´s Ærespris.
Min Anmeldelse:
Erindringerne er skrevet som en lang dagbog med mange gentagelser fra tournéer, nattelivets fester, dansen på lagenet og den uløselige situation på hjemmefronten.
Hvis en mand havde skrevet på samme måde om sin jagt, lyst og forførelse havde det været provokerende!
Nøgternt lægger hun sine erfaringer og indsigter frem.
Lysten, den ubændige energi, den tætte kontakt til egne følelser er den kilde, hun øser af i sine kompositioner og sange.
Det er et stærkt testamente, hvor vi kommer tæt på dannelsen af kunstneren og mennesket.
Jeg synes at starten af bogen er lidt forvirrende indtil det viser sig, at den er skrevet som en dagbog til Anne Linnets barnebarn. Den svinger imellem en slags dagbog og breve til barnebarnet.
I min optik er bogen rigeligt lang og man føler lidt, at det er gentagelse på gentagelse. Jeg følte ikke at det egentlig var en musikalsk og personlig biografi men mere en erotisk biografi.
Man får en grundig indføring i mange af Annes seksuelle forhold og ikke så meget om sin musikalske løbebane.
Der er selvfølgelig også en del historier om de 2 ældste børn.
Det musikalske har helt sikkert en birolle i bogen.
Det er selvfølgelig også udmærket hvis man er lidt mere nysgerrig omkring Anne Linnets seksualitet.
Retfærdigvis må siges, at jeg ikke er så meget for erotiske og romantiske fortællinger. Jeg ser bogen som et forsøg på at genoplive de seksuelle eventyr som Anne har oplevet igennem årene og så er der brugt en del sider på, at beskrive nogle af de af hendes elskere og elskerinder der er kendt i offentligheden.
Godt nok bliver de kendte mennesker kun beskrevet ved fornavn, men enhver som har fulgt lidt med i de kulørte blade er slet ikke i tvivl om hvem der er tale om.
På den positive side er det da en udmærket historie om end den er noget langtrukken.
Vurdering: 3/5 stjerner
Krimiormen
LIVET ER EN GAVE
Skrevet af Martin Schmidt

Om Bogen:
Bogen udkom i 2012 "Livet er en gave" er en anderledes portrætbog, der går helt tæt på manden, chefen, elskeren og tv-stjernen Ole Henriksen.
Der er intet i mit liv, som læserne ikke må vide om mig.
Det er bare så befriende at få mulighed for at tale frit og åbent.
Sådan er jeg! Som læser får man her en unik chance for at komme helt tæt på Ole Henriksen og på de tanker, han gør sig omkring livet, kærligheden, parforhold, sex og forretningsliv.
Vi kommer ind bag det store smil og de lysende øjne og hører om, hvordan Ole selv sørger for at beholde sit smil - også når livet ikke altid viser sig fra sin lyseste side.
Citat fra bogen:
"Byen har givet mig en karriere, og selvom den også har givet mig nogle enorme prøvelser undervejs, elsker jeg den og elsker alt, den står for. Man bliver let forelsket i L.A." Ole Henriksen.
Min anmeldelse:
Martin Schmidt henvender sig til Ole Henriksen for at få lov til at skrive hans historie. Noget af det første der fænger mig er, at Ole fortæller, at han som barn og ung skrev mange fanbreve og at mange af dem blev besvaret på en høflig og ordentlig måde til stor glæde for lille Ole.
Det giver mig lyst til at springe lidt ud af lige præcis denne anmeldelse og fortælle om een af mine seneste oplevelser med Ole Henriksen.
Vi skal frem til søndag D. 28. oktober 2018 stedet er Bella Centret i København til "Bogforum 2018".
Det mere præcise sted er "Hvid Scene" kl. er ret præcist 10.00 og vi er på vej hen for, at høre vores 3. interview med Ole Henriksen.
Interviewet skal starte kl. 10.30 og vi ved, at vi skal være i god tid til lige præcis dette interview for at få en god plads.
Stor er vores overraskelse da vi når frem :)
Ole springer allerede rundt imellem de tilhørere der allerede er mødt op og kindkysser, sludrer, smiler og stiller op til selfies.
Vi får også vores helt egne 2 minutters snak med Ole.
Så er det, at det slår mig, at det måske er "ringene i vandet" fra dengang skuespillerinde Clara Pontoppidan og andre af Oles store idoler gav sig tid til, at svare en lille dreng på hans fanbreve.
Det er nemlig præcis sådan vi oplever Ole Henriksen idag :)
Tilbage til bogen.
Fra begyndelsen lægger Ole meget stor vægt på over for Martin Schmidt at han altid er meget ærlig og at der ikke er noget som folk ikke må vide om ham.
Det er da også det indtryk man får når man læser bogen. Man får et godt indblik i hvordan Ole styrer sin virksomhed. Både professionelt og med hensyn til medarbejderpleje. Bogen er sat op som en samtale imellem Ole og Martin og med små indspark ind imellem af partneren Laurence. Alt i alt en god bog med eet eneste minus. Når man når cirka halvt igennem bogen synes jeg personligt, at den lidt gentager sig selv og pludselig føler man at den handler mindst lige så meget om Martin Schmidt som den handler om Ole Henriksen.
Jeg har tidligere læst biografier om Ole Henriksen som der har fortalt meget mere om mennesket bag profilen.
Så egentlig ikke noget nyt i denne bog.
Men læses skulle den jo når man som jeg sætter pris på mennesket Ole Henriksen.
Vurdering: 3 ud af 6 Stjerner
Krimiormen
MIN TID I GULE SOKKER
Fortalt af Morten Grunwald til Per Kuskner

Vi kender nok alle sammen Morten Grunwald bedst for sin rolle i Olsen-banden filmene, hvor han brillerede som den fjogede Benny i det ternede jakkesæt og de gule strømper. Olsen-banden så dagens lys første gang i 1968, hvor den første film blev indspillet. Siden blev det til endnu tretten film med stor succes i både Danmark og enkelte andre lande.
I selvbiografien “Min tid i gule sokker” fortæller Morten Grunwald med stor humor om sit liv som medlem af Olsen-banden.
Efter så mange år har han selvfølgelig mange historier, oplevelser og udfordringer, som han kan tilbage på og dele med resten af Danmark.
Du kan i ”Min tid i gule sokker” læse alt om Grunwalds tid i skuespilsbranchen, både foran og bag kameraet, samt hvordan det føltes for ham at dele året op mellem at være den kejtede Benny og at være den seriøse skuespiller, instruktør og teaterdirektør Morten.
Anmeldelse:
Bogen blev udgivet i 2013.
Walter Morten Grunwald (født 9. december 1934 i Odense, død 14. november 2018) var en dansk skuespiller, instruktør og teaterleder.
Han var særlig kendt for rollen som Benny Frandsen, som han spillede i samtlige Olsen-banden film, samt i rollen som kongen i tv-julekalenderen Jul på Slottet.
Han var chef for flere teatre.
Han var aktiv fra 1961 til 2018.
I 2018 fik Morten Grunwald konstateret lungekræft, men afviste at modtage behandling.
Bogen ligner mere en scrap-bog end en egentlig bog.
Teksterne er meget korte og der er langt flere billeder i bogen end egentlig tekst.
Dog får man lidt små anekdoter som man ikke har hørt før.
Bogen er dog et godt bud på god læsning hvis man ikke er den store bog-orm.
Olsen-banden filmene blev lavet efter Slå først Frede og slap af Frede.
Egentlig var filmene lavet som en dansk parodi på de populære James Bond-film. Skuespillerne i Olsen-Banden var næsten de samme som i ”Frede-filmene”.
Bogen beskriver selvfølgelig også Morten Grunwalds karriere som skuespiller og kommer en lille smule ind på hans mange-årige karriere som teaterdirektør.
Alle 14 Olsen-Banden film gennemgås kronologisk og egentlig omhandler bogen mest disse film hvilket titlen vel også indikerer.
Som tidligere skrevet så er det en god scrap-bog hvis man er inkarneret Olsen-Banden fan.
Men hvis man gerne vil lidt dybere ind i historien og med bag scenen så vil man nok kede sig bravt.
Til gengæld er ”Mintid i gule sokker” hurtigt læst og vel nok også hurtigt glemt.
Vurdering:
3 ud af 6 stjerner Krimiormen.
HELLE VIRKNER - ET LIV
Erindringer af Helle Virkner

Om bogen:
Udgivet i 2016.
Hun var feteret skuespiller i et væld af teaterstykker, danske filmklassikere og elskede tv-serier som Huset på Christianshavn og Matador.
Hun var teaterchef og kommunalpolitiker.
Og gennem en årrække var hun landets populære førstedame.
Helle Virkner (1925-2009) fortæller ærligt og humoristisk om sin opvækst, sin ungdoms romantiske eventyr, teatermiljøet, sine roller som datter og mor og om sit stormfulde ægteskab med den socialdemokratiske statsminister Jens Otto Krag. Bogen er en nyillustreret, revideret og forkortet udgave af erindringsbogen "Hils fra mig og kongen", der udkom i 1994.
Med forord af Malene Schwartz.
Anmeldelse:
Den kendte skuespillerinde og tidligere statsministerfrue Helle Virkners erindringer, illustreret med et væld af fotos fra hendes lange og begivenhedsrige liv.
I bogen, der er baseret på bestsellerne 'Hils fra mig og kongen' og 'Billeder fra mit liv', fortæller Helle Virkner (1925-2009) åbent om sit liv og dets forskellige epoker.
Mest kontroversielt er afsnittet om ægteskabet med den kendte socialdemokratiske politiker og tidligere statsminister Jens Otto Krag og hans utroskab.
Hun fortæller også om sin ungdoms romantiske eventyr, teatermiljøet, sine diplomatiske erfaringer og om sine to andre ægtemænd, skuespillerne William Rosenberg og Ebbe Rode.
Hvem var Helle Virkner?
Hun var en kvinde, der troede på det gode i livet, og som var af den overbevisning, at hendes liv havde været godt.
Helle Virkner flød hver gang oven på tragedier og kæmpede sig igennem med skønhed, støtte og hjælp,
Hendes urimeligt dårlige skolegang på Ingrid Jespersen kunne have været yderst uheldig.
Hendes opløste ægteskab med William Rosenberg kunne have været en besk erfaring. Hendes ligeledes opblæste ægteskab med Ebbe Rode kunne have været en menneskelig katastrofe.
Og ægteskabet med statsminister Jens Otto Krag?
Han var jo en notorisk kvindebedårer, utro fra først til sidst, måske en udmærket mand for Danmark, men i privatlivet en mand, der ødelagde utallige kvinder – og sig selv ikke mindst.
Umiddelbart så får jeg nu også den tanke, at Helle Virkner måske heller ikke var uden evner i forførelsens kunst.
Alt i alt er biografien nu ganske spændende og helt sikkert med elementer af overraskelser.
Den er fyldt med en masse skønne billeder.
Er man vild med ”Fru Olsen” fra ”Huset på Christianshavn”, Elisabeth Friis fra ”Matador” eller bare generelt Helle Virkner som skuespiller så er biografien absolut et ”Must read”.
Vurdering
5 ud af 6 stjerner
Krimiormen
DIRCH PASSER
Skrevet af Ole Sønnichsen

Om bogen:
Dirch Passer er ubetinget Danmarks største komiker efter anden verdenskrig.
Hvem husker ikke numre som Tømmerflåden, Hvem har du kysset i din gadedør ? og Mudderkliren ?
Eller Dirch Passer film som Baronessen fra benzintanken, Charles tante og Sommer i Tyrol, der gjorde ham til hele Danmarks Dirch.
Dirch Passer blev også et fænomen, en levende legende, hvor varemærket ikke levnede meget plads til legenden.
Bogen går bagom myten om den sjove mandog søger helt dering, hvor blandingen af sceneskræk, nysgerrigheden overfor livet og kærligheden til komikken skabte geniet, som vi alle holdt af.
Dirch Passervar et ensomt, kompliceret, uforståeligt og evigt, kæmpende væsen, hvis mørke sider netop gjorde ham i stand til at få os andre til at trække på smilebåndet. Bogen om Dirch Passer er blevet til efter research i tusindvis af artikler og enestående interviews med familie, venner og kolleger, hvoraf mange aldrig tidligere har villet fortælle deres Dirch-historier.
Bogen, som er rigt illustreret, indeholder endvidere for første gang komplette lister over Dirch Passers film, teater- og revyroller samt hans pladeudgivelser.
Anmeldelse:
Biografien er helt tilbage fra 2009 men det gør den ikke mindre læseværdig i mine øjne. Jeg har en alder hvor jeg nærmest har fået film med Dirch Passer ind med modermælken.
Det var film som hele familien kunne samles om.
Da jeg blev voksen og selv stiftede familie samledes jeg med mine børn om de samme film en gang til.
Nogle af mine børn kan skam stadig finde på, at se en gammel Dirch-Passer-film den dag i dag på trods af, at han for længst var gået til de evige skuespiller-marker da de blev født.
Hvad var det han kunne som samlede alle omkring skærmen til et par hyggelige timer i hans selskab ?
Måske fordi han havde et helt fantastisk talent for komik.
Dirch Passer gik utroligt højt op i hvad anmelderne mente om hans præstationer. Uanset hvad anmelderne mente så var han en klovn af verdensformat.
Hans første Bodil-statuette modtog han i 1961 med et bittert smil.
Han modtog en æres-bodil med den begrundelse ”Med så stort talent at have ladet sig misbruge af de danske producenter og i håb om, at han snart måtte få den rolle der svarer til hans talent”.
Nok ikke lige en drømme-begrundelse for, at modtage en pris for sit talent og sit store arbejde.
Alene dette år havde han medvirket i ikke mindre end 4 spille-film.
Dirch Passer var et meget privat menneske der sjældent viste sig offentligt til premierer, koncerter og lignende hvor han ikke selv havde en rolle.
Bogen prøver at komme ind bag mennesket Dirch Passer både proffessionelt og privat, hvilket jeg egentlig synes lykkes meget godt. Bagerst i bogen bliver der brugt rigtig mange sider til en komplet liste over alt hvad han har medvirket i af film, Teater- og Revyroller samt en komplet diskografi over singler og lp`er .
Kan bogen stadig findes så er den absolut en investering værd.
Krimiormen sender sine største anbefalinger hvis man er til en god og meningsfyldt biografi.
Vurdering: 6 ud af 6 stjerner
Krimiormen
"DENNE DAG, ET LIV"
En Astrid Lindgren-Biografi skrevet af Jens Andersen

Om bogen:
„Jeg lever løs og synes, at man skal behandle hver dag, som om den var den eneste, man har,” sagde Astrid Lindgren.
Hun døde som 94-årig i 2002.
Ordene ”Denne dag, et liv” mødte hun første gang som ung oprørsk pige i 1925.
De fulgte hende gennem livet, i kærligheden og i kunsten som et mantra, som en form for ledetråd i menneskets uforskammet korte liv: Grib det, nyd det, brug det!
Den kunst forstod Astrid Lindgren, hvad enten hun befandt sig i naturen, forsvandt dybt ind i en skriveproces, legede heks med sine små slægtninge, kæmpede for børnebogens status, for unges rettigheder, eller som ældre trådte i karakter som miljøaktivist, fredsforkæmper og filantrop.
DENNE DAG, ET LIV er den første nordiske Astrid Lindgren-biografi i 40 år.
Den fortæller en ny historie, den går bag forfatterskabets facade, og skildrer forfatterens tanker og handlinger, kampe, nederlag og sejre, drømme og depressioner. Bogen bygger på et væld af hidtil ukendte, aldrig tidligere publicerede breve, dagbøger og fotos, samt på halvandet års samtaler med Astrid Lindgrens datter, Karin Nyman, der på nærmeste hold fulgte sin berømte mors karriere og splittede forhold til berømmelse, rigdom, ensomhed, magt - og mænd.
Anmeldelse:
Citat fra bogen: ”Hvad der IKKE er livets mening, det ved jeg. At skrabe penge og ting og sager sammen, at leve et kendisliv og føre sig frem på ugebladenes kendissider, at være så bange for ensomhed og stilhed, at , man aldrig når i fred og ro at tænke: hvad gør jeg med min korte stund her på jorden ?” Astrid Lindgren (1983).
Bogen blev udgivet i 2014.
Astrid Lindgren levede fra 1907-2002.
Der findes nok ikke mange der ikke har stiftet bekendtskab med hendes bøger der blandt andet tæller Pippi Langstrømpe, Mio, min Mio, Emil fra Lønneberg, Brødrene Løvehjerte og Ronja Røverdatter.
Forfatteren Jens Andersen er fantastisk til at skrive levende og interessant og beskriver Astrid Lindgrens liv både privat og med en rigtig god beskrivelse af hendes arbejdsliv og mærkesager.
Hun var født Astrid Ericsson og startede en lovende journalistkarriere.
I 1926 blev karriereren dog sat på pause da Astrid bliver gravid uden, at være gift. Barnet bliver sat i pleje indtil 1930 i Brønshøj.
Frem til 1930 besøger hun sønnen 4-5 gange om året.
I 1931 blev Astrid gift med Kontorchef Sture Lindgren. I 1934 får de datteren Karin. Sture døde i 1952.
I 1941 begynder Astrid, at skriver på historierne om Pippi Langstrømpe.
En historie der lever i bedste velgående den dag i dag.
Sidst i bogen er der en oversigt over en del af de bøger som Astrid Lindgren var forfatter til igennem sit lange og helt fantastiske forfatterskab.
Vurdering:
6 ud fa 6 stjerner
Krimiormen