top of page

Krimiormen

Ã¥ben bog

KRIMIORMEN HVEM ER JEG :) 

 

Jeg er en kvinde fra 1966. Jeg er gift for 2. gang og vi har tilsammen 4 børn der er ved at være voksne allesammen :) og så et enkelt barnebarn...indtil videre <3 <3

Jeg blev født på Rigshospitalet, voksede op hhv. på Amager og på Østerbro i København. Nu bor jeg igen i Storkøbenhavn men havde lige en "Smuttur" på 27 år hvor jeg boede på Fyn :D

​

Jeg elsker at læse bøger og egentlig har læst siden jeg som 5-årig lærte at læse aviser af en ældre overbo, Hr. Hansen. Ja dengang var man altså på efternavn :D

​

Da jeg kort efter startede i skole lånte jeg alverdens litteratur på skolebiblioteket. Jeg var faktisk ret ligeglad med hvilken genre det var...bare der var nogle bogstaver der var sat sammen :)

​

Det vil sige...lige indtil jeg stødte på Agatha Christie...woow så var jeg altså lidt solgt til krimigenren og har været det lige siden :)

​

Udover krimier læser jeg biografier og har læst alt fra om Dronning Alexandrine over Astrid Lindgren til Hans Pilgaard og Ole Henriksen of Denmark. 

​

Min 3. fokus-genre er kogebøger :) Jeg synes det er såå kedeligt at lave de samme retter dag ud og dag ind så jeg læser kogebøger "en mass" for at få ny inspiration.

Jeg ejer alt fra Frk. Nimbs kogebog over Mette Blomsterberg til Brødrene Price :)

​

Jeg læser selvfølgelig anden skønlitteratur ind imellem for afvekslingens skyld. Imens jeg skriver disse ord så ligger der Charles Dickens "Strenge tider" (skrevet med gotisk skrift) og Morten Remars "Amok" på mit natbord :) 

​

Jeg anmelder de bøger jeg enten selv har købt eller dem jeg får tilsendt som anmelder-eksemplar.

Jeg anmelder ud fra min egen mening og de følelser jeg får når jeg læser som enhver anden almindelig læser.

​

Jeg læser hele bogen og samtidig tager jeg notater om det jeg har læst. For bøger op til 500 sider tager det mig normalt ca. 1 uge fra jeg begynder og til anmeldelsen er klar til offentliggørelse.

​

Jeg offentliggør anmeldelserne her på bloggen, Instagram, Goodreads, Twitter samt på Facebook hvor jeg administrer siden "Krimiormen".

​

Er du forfatter eller forlag så er du meget velkommen til, at kontakte mig via krimiormen@gmail.com så vender jeg tilbage senest indenfor 24 timer.

​

Udover at læse så bruger jeg noget af min fritid på slægtsforskning og har indtil nu lavet 3 bøger til familiemedlemmer om deres 

Mvh

​

Krimiormen 

​

Susanne

JUNI 2019

jUNI 2019.jpg

"TIL ULLERUP"

Skrevet af Inger Kjær Jansen og beboere fra Ullerup

til ullerup.jpg

MAJ MÅNED 2019

Maj 2019.jpg

MAJ 2019 

 

Maj måned på Krimiormens blog bestod af 8 meget forskellige bøger. De 4 af dem havde relation til Tårnby kommunes lokalhistorie da min anden store interesse er min slægtsforskning. Som jeg før har skrevet, så fik jeg doneret en del bøger om Tårnbys lokalhistorie da jeg indgik et samarbejde med en lokalarkivar på Tårnby lokalhistoriske arkiv.

Et samarbejde der går ud på at arkivaren engang i fremtiden vil skrive en lokalhistorisk bog om et enkelt lille område på Amager. Da jeg er født i den lille flække Tømmerup (det var i hvert fald dengang en meget lille flække :D), så hjælper jeg hende med at tjekke op på forskellige oplysninger om stedet.

Så fik jeg tilsendt 3 meget forskellige bøger fra forlaget Forfatterskabet. Den første jeg gik i gang med var ”Knæk koden til glutenfrit brød” skrevet af Karina Baagø. En fantastisk bagebog som jeg også fik bagt rundstykker fra. Når jeg anmelder koge- eller bagebøger så udvælger jeg en opskrift for at få en ide` om hvordan bogen vil være at bruge for helt almindelige læsere af bogen :D

Efter de lækre rundstykker så gik jeg videre med noget helt andet :D En erotisk novellesamling ”Begærets sider”. Den bestod af 31 meget erotiske noveller skrevet af forskellige personer. Nogle af dem under pseudonym. Bogen var et resultat af en konkurrence som Forfatterskabet havde lavet for at undersøge interessen for erotisk litteratur.

Og interessen var skam stadig eksisterende. Der kom i hvert fald rigtig mange bud til forlaget med en moderne erotisk novelle. Så var det tid til et fantastisk godt grin over den satiriske roman ”Halløj på Christiansborg” skrevet af Morten & Søren Ellemose, de 2 ”bagmænd” af Forfatterskabet.

Den var ustyrlig morsom og det skulle vise sig at imens jeg læste den så blev den højst aktuel da der blev udskrevet valg til Folketinget :D

I løbet af juni ved jeg på nuværende tidspunkt at der kommer anmeldelser af følgende bøger der enten er helt nye eller endnu ikke udgivet:

"Et helt liv med sygdom" skrevet af Birgitte Bentsen. En selvhjælpsbog. Ved hjælp af enkle øvelser skulle man blive bedre til at acceptere de svære livsudfordringer, der er forbundet med en kronisk sygdom. Et vel nok lidt tungt emne. Men da jeg selv i mange år har lidt af kroniske smerter tænker jeg, at jeg måske kan få lidt glæde af at læse bogen.

"At se det usete" skrevet af Christina Larsen. Dette er min absolut yndlingsgenre…nemlig en krimi. ”At se det usete” er en historie om hvad der foregår bag de nedrullede gardiner i et lille landsbysamfund. Den glæder jeg mig bestemt meget til at komme i gang med :D

"Glemte kendte" skrevet af Morten Ellemose. Da jeg ved fra tidligere at brødrene Søren & Morten Ellemose skriver ustyrligt morsomt så ser jeg meget frem til denne nye bog fra Morten Ellemoses hånd :D Forlaget skriver i hvert fald: ” ”Glemte Kendte” er det politisk ukorrekte og krænkende satireværk om glemmebogens berømtheder og andre obskure eksistenser. Nu med endnu flere politikere og andre realitystjerner.”

"Mordet i elverskoven" skrevet af Mette Østergaard Filsø. Forlaget skriver følgende: ”En sagte lyd nåede hendes øre. Den var ikke mere end en hvisken i vinden, men alligevel anderledes end alle de andre lyde i den tyste, hemmelighedsfulde skov. En gispende, rallende lyd. Anna lever et stille liv i byen Jyss hos den gnavne enkefrue Kerstin, da hun møder en gruppe fremmede rejsende på markedet.” Så den glæder jeg mig da bestemt også til.

Bloggen har rundet fantastiske 2800 visninger som jeg er meget taknemmelig for :D Det må jo betyde at der forhåbentlig er nogen der har glæde af de anmeldelser jeg laver på bloggen.

Krimiormen

TIL ULLERUP

Forfatter: Inger Kjær Jansen og beboere fra Ullerup

Forlag: A. Rsmussens bogtrykkeri, Ringkjøbing

Udgivet: 1992

Sider: 179

Genre: Historie

Anmeldt: 21. maj 2019

Om bogen:

Fra gammel tid bestod beboelsen på Amagerland af en række små landsbysamfund, bl.a. Tømmerup, Maglebylille, Viberup og Ullerup. En del af dem har måttet lade livet på grund af lufthavnens nærmest permanente pladskrav; Andre er blevet opslugt af de større bysamfund så nær ved hovedstadens pulserende dominans.

I de senere år har resterne af Ullerup skabt sig en ny identitet og ikke mindst ny berømmelse med de årlige tilbagevendende Ullerupmarkeder, som i nogle hektiske august-dage samler i 10.000-vis af mennesker og nærmest leder tanken hen på middelalderens sildemarkeder.

Det fornyede kendskab til Ullerup har gjort det nærliggende at skildre landsbyens historie i en særskilt publikation.

Anmeldelse:

Bogen udkom helt tilbage i 1992 og har dermed en hel del år på bagen…snart 30 da jeg skriver denne anmeldelse. Af samme grund kunne forfatteren og Ullerups beboere vel ikke forudse at Ullerup marked ikke længere eksisterer, men nu nærmest er afløst af Dragørmarkedet der gerne løber af stablen i juni måned.

Da Ullerupmarkedet endnu eksisterede, boede jeg i den anden ende af landet og deltog derfor kun de få gange hvor det planlægningsmæssigt kunne hænge sammen med mit daværende job. Men stort det var det da. Undertitlen på ”Til Ullerup” er landsbyliv og bygningsregistrant.

Det er Tårnby kommunes Lokalhistoriske samling der står bag udgivelsen af bogen som er skrevet af Inger Kjær Jansen der var i tæt samarbejde omkring bogen med beboere fra Ullerup. Bogen kommer godt omkring Ullerups historie ikke mindst takket være de lokale beboere som har fortalt deres historie til Inger Kjær Jansen.

Da Ullerup var et landbosamfund, så giver historierne et meget godt billede af livet på landet før i tiden med forældrene der kom på aftægt når børn og svigerbørn overtog deres lille landsted eller større gårde. Sågar et enkelt mord i 1903 i Ullerup kommer forfatteren også ind på måske endda med et lille tvist af en afdød der gik igen.

Der bliver også fortalt lidt om hvordan børn tidligere blev benyttet som arbejdskraft på gårdene og det var bestemt ikke enestående for Ullerup men det var kutymen i gammel tid at børnene hjalp til i marken og i huset hjemme hos forældrene. Jeg havde endda en bedstemor der efter skoletid var ”I huset” hos sin fars fætter og dennes familie allerede da hun var 12 år gammel.

Med tiden blev Ullerups gårde halveret da lufthavnen efterhånden fik brug for mere plads. Sidste del af bogen består af en bygningsregistrant der meget grundigt beskriver de huse og gårde der i 1990`erne var tilbage i Ullerup. Der er både beskrivelser af bygningernes størrelse samt uddrag af nogle af de folketællinger der har været igennem tiden.

Denne del er ret så interessant da de fleste af bygningerne stadig ligger i Ullerup den dag i dag. For mig er ”Til Ullerup” et ret så fantastisk opslagsværk. Inger Kjær Jansen har været meget grundig i beskrivelserne og har benyttet sig af en hel del erindringer fra beboerne i Ullerup.

Derudover har hun ifølge kildefortegnelsen benyttet ufatteligt mange kilder i denne forholdsvis korte bog…179 sider.

Vurdering: 5 ud af 6 stjerner

Krimiormen

"DEN KOMMUNALE SKOLE"

SKREVET AF POUL FELDVOSS.

RED.: INGER KJÆR JANSEN

Den kommunale skole.jpg

TÅRNBYS SKOLEHISTORIE FRA 2. VERDENSKRIG TIL 2013

Forfatter: Poul Feldvoss

Redigeret af: Inger Kjær Jansen

Forlag: Rosendahls a/s

Udgivet: 2014

Sider: 228

Kategori: Historie

Anmeldt: 19. maj 2019

Om bogen:

4. Og sidste bind om Tårnby kommunes skolehistorie. Fjerde og sidste bind beretter om skolen fra besættelsesårene og frem til 2013. ”De store årgange fylder skolerne til mere end bristepunktet, og efterkrigstidens rationering og mangel på allehånde materialer gør det umuligt at bygge sig ud af pladsmanglen.

Omvendt bliver det faldende børnetal sidst i århundredet en planlægningsmæssig udfordring. Ofte er pennen lagt i hånden på lærere og elever, der på godt og ondt skildrer skolen , som netop de oplevede den.

Anmeldelse:

Endnu en bog som vel nok er mest aktuel og interessant for folk som undertegnede der har eller har haft en vis tilknytning til lige præcis Tårnby kommunes skolevæsen.

For mit eget vedkommende kommer jeg dog også til at benytte bogen som opslagsværk og støtte i min slægtsforskning. Vi er nået til den tid hvor jeg selv kan relatere til fortællinger om skolevæsenet da det omhandler den tid hvor jeg selv var folkeskoleelev og det skolemiljø som jeg selv var en del af.

Det er en bog der omhandler en tid hvor der var store udsving i børnetallet hvilket har stor indflydelse på folkeskolernes udvikling i Tårnby. Da børnetallet steg var det nødvendigt at lave nye tilbygninger og udvide de eksisterende skoler men der opstod dog også med tiden mulighed for, at bygge nye skoler i kommunen.

Blandt andet Pilegårdsskolen og Løjtegårdsskolen så dagen lys i efterkrigsårene. Senere blev også Skelgårdsskolen og Kastrupgårdsskolen bygget. Der skal ikke herske tvivl om, at Poul Feldvoss har været meget grundig i sin gennemgang af historien og han kommer godt rundt om alle aspekter af det at udvikle en folkeskole til det den er i dag.

Inden bogen var helt færdig døde Poul Feldvoss og derfor overtog Inger Kjær Jansen arbejdet med at færdiggøre bogen. Sidste kapitel der gennemgår de seneste år af folkeskolens historie er dog skrevet af Poul Feldvoss` kone Ninna Feldvoss ligesom det også er hende der har skrevet forordet til bogen.

Vurdering: 5 ud af 6 stjerner

Krimiormen

"SKOLEN FOR FOLKET"

Tårnby kommunes skolehistorie fra århundredskiftet til 2. verdenskrig skrevet af Poul Feldvoss

Skolen for folket.jpg

Tårnby kommunes skolehistorie fra århundredskiftet til 2. verdenskrig

Forfatter: Poul Feldvoss

Forlag: Rosendahls-Schultz Grafisk A/S

Udgivet: 2010

Sider: 230

Kategori: Historie

Anmeldt: 4. maj 2019

Om bogen:

(På bagsiden af bogen er der et kort over Amager): Dette generalstabskort, som også er gengivet på side 2 (i bogen), er dateret 1907. Det illustrerer med al tydelighed den kolossale udvikling, der har fundet sted siden da. At kommunen for blot èn menneskealder siden bestod af adskilte små bysamfund omgivet af udstrakte marker, vil nok overraske mange.

Med fokus på skolevæsnet beskriver Poul Feldvoss i ”Skolen for folket” 4 årtier af denne udvikling, der i højeste grad er en afspejling af, hvad der har rørt sig i samfundet som helhed, og som danner fundamentet for skolevæsnet i resten af 1900-tallet. Det fortælles der om i bind 4, ”Den kommunale skole”.

Anmeldelse:

Dette er det 3. bind om skolens udvikling gennem tiderne, specielt i Tårnby kommune. Som undertitlen antyder så omhandler bogen Tårnby kommunes skolehistorie fra århundredskiftet til 2. verdenskrig. Altså fra omkring 1900-1940. Bogen kommer en del omkring lokalpolitik.

I begyndelsen af århundredet var der nærmest en invasion af arbejderfamilier fra København til Tårnby. Det blev starten på Tårnby Villaby. Med denne invasion opstod der et ekstremt behov for flere og nye skoler. Blandt andet var den gamle skole i Kirkebyen Tårnby fuldstændig nedslidt og utidssvarende og trængte derfor til udvidelse eller istandsættelse.

Bogen fortæller også om hvordan lærerne organiserede sig og dermed fortæller den også om en hel del af de lærere der var ansat på skolerne lige omkring dette tidspunkt. Efter denne indledning følger kapitler om Mellemskolen, Rundt om byskolerne, De sidste landsbyskoler, Under kommissionens vinger, Fattigdom og underernæring samt en afrunding.

Som man vil se ud af kapitlerne, så er bogen faktisk meget alsidig og fortæller en del om dagligdagen for familierne udover selve skolegangen og den politik der blev ført.

Citat fra bogen:

”Op imod ½ million danskere vil komme til at tænke på deres egen Ole Bole ABC ved synet af Storm P´s Ole Bole med lap på knæet og tornyster på ryggen. Den er fra 1927 og tredive år frem trykt i 861.000 eksemplarer, og bøgerne gik i arv til flere klasser.”

”Skolen for folket” er selvfølgelig særlig interessant for mig i forbindelse med min slægtsforskning og såmænd også i forbindelse med min opvækst i Tårnby kommune. Man må dog også have for øje at en del af denne udvikling til dels også skyldes de lovgivninger der er blevet udstukket fra landets regeringer og derfor var gældende for hele landet.

Hvordan man så har forvaltet lovgivningen ude i de små samfund, det er nok straks en anden sag. Man mærker tydeligt at Poul Feldvoss er ud af en underviser-familie og såmænd også en familie der har gået højt op i lokalpolitik. Det kan vel ikke undgås med en far der var skoleinspektør og en bror der med tiden blev borgmester og som for øvrigt var det i hele min opvækst.

Derudover var Poul Feldvoss også selv skolelærer. Jeg vil absolut give mine varmeste anbefalinger til bogen hvis man interesserer sig for lokalpolitik, undervisnings-politik, slægtsforskning og lokalhistorie.

Vurdering: 6 ud af 6 stjerner

Krimiormen

"SOGNETS SKOLE"

Skrevet af Poul Feldvoss og Inger Kjær Jansen

Sognets skole.jpg

Tårnbys skolehistorie fra 1814-1900

Forfatter: Poul Feldvoss og Inger Kjær Jansen

Forlag: Rosendahls A/S

Sider: 190

Kategori: Historie

Anmeldt: 2. maj 2019

Om bogen:

Andet bind fortæller om 1800tallets skole, der er prægede af den fremsynede skoleforordning fra 1814. Københavns overbefolkning resulterede i en massiv udflytning af småkårsfolk, navnlig til sundbyerne, og den medførte en socialøkonomisk udfordring, som Tårnby sognekommune trods alle anstrengelser ikke kunne hamle op med.

Det resulterede i en deling af sognet, hvis indbyggertal blev reduceret til en fjerdedel.

Anmeldelse:

Dette 2. bind om skolens historie i Tårnby kommune kommer vidt omkring både den politiske del og omkring selve skolestrukturen igennem hele 1800tallet. Er man skolehistorie og en smule politisk interesseret så giver den et rigtigt godt indblik i Tårnby kommunes historie.

Man må da også have for øje at Poul Feldvoss nok vidste hvad han skrev om. Han var bror til Torkild Feldvoss som var viceborgmester i Tårnby fra 1958 og fra 1970-1993 var han borgmester. Poul og Torkild var sønner af skoledirektør Johannes Feldvoss.

Kronprins Christian, den senere Christian den 8 udtrykte følgende i 1813:

Fattige og elendige er vi. Skal vi nu også være dumme, da kan vi ophøre med at være stat.

Brødrene Rewentlow var de første til at oprette et seminarium. På daværende tidspunkt var der ikke en egentlig læreruddannelse så det var yderst påkrævet. De første lærere var enten sognets degn, studenter eller andre uden en egentlig viden. Undervisningen var derfor temmelig mangelfuld.

Bogen gennemgår de fag man underviste i samt betaling af mulkt såfremt børnene ikke mødte op til undervisningen. I 1814 underskrev kongen en ny skolelov. En del af loven var uddannelse af lærerne samt forbedrede vilkår og lønninger. Blandt andet skulle de have en jordlod som en del af deres løn.

Et andet problem på denne tid var manglende skoler eller manglende lokaler. Dette problem forsøgte man også at finde en løsning på blandt andet med bygning af nye skoler. Udover de almindelige folkeskoler så var der blandt andet også oprettet en del aftenskoler der skulle forbedre elevernes kundskaber.

Kastrup glasværk havde oprettet deres egen skole. Det betød at de børn der arbejdede på glasværket, kunne undervises så det passede ind i arbejdstiden. I første halvdel af 1800tallet var det ikke muligt for kvinder at uddanne sig til lærere derfor arbejdede en del kvinder som lærere i private hjem og på private skoler.

I 1846 og 1851 blev der grundlagt privatlærerindeskoler i København. Det var forstadier til de senere kvindeseminarier. Bogen indeholder også en beskrivelse af de sidste årtier før Sundbyerne blev skilt fra Tårnby kommune og kom til at høre ind under Københavns kommune.

Der er også fortællinger om nogle få banebrydende lærere i 1800tallets folkeskole. Efter 1814 og den nye skolelovs ikrafttræden blev der lavet regurleringer undervejs og først i 1937 blev der vedtaget en ny skolelov til erstatning for den mere end 100 år gamle skolelov.

Sidst i bogen er der en mindre ordforklaring, beskrivelse af de mange kilder der er blevet brugt i udformningen af bogen samt et emne- og personregister. Det er muligt at den største udvikling skete i starten af 1800tallet men jeg synes at der bliver gået lidt let henover den sidste del af århundredet.

Men ellers en rigtig god, lærerig og interessant bog om skolens historie fra 1814-1900.

Vurdering:

5 ud af 6 stjerner

Krimiormen

APRIL 2019 PÅ BLOGGEN

april 2019.jpg

APRIL 2019

Om krimiormens blog I APRIL 2019:

April måned startede flyvende med 2 bøger fra Forfatterskabet.dk og tak for det. De 2 bøger jeg fik fra forlaget, var i en noget anden genre end det jeg normalt giver mig i kast med, men nogle gange må man også udvide sin horisont og gudskelov for det 😊 ”Fanden” og 39 andre småmorbide, hverdagsmagiske skyggefortællinger skrevet af Karoline Hedegaard Brander bragte mig uventet tilbage til sidst i 1990`erne da min ældste datter var lille og fik en bog af en veninde, hvis mor var bibliotekar. Den var meget i samme stil og ganske interessant læsning 😊

Den anden bog var ”Kærlighedens dilemma” en debut fra en anden blogger, Sanne Stribolt. Dette var også langt fra mit sædvanlige valg. 1. bog af en erotisk trilogi ”Tryllebundet”. Fantastisk velskrevet og udover erotikken tog den også et aktuelt emne op, nemlig stalking.

De næste 3 bøger fik jeg venligst tilsendt fra forlaget Rosinante. ”Det brændende brev” skrevet af Dan T. Sehlberg er en spændende Thriller med et tvist af det overnaturlige og ”findes der mere mellem himmel og jord?” tema.

Dernæst ”Ofrenes offer” en krimi skrevet af Bo Svernström. En ganske fængende makaber historie.

”1793” skrevet af Niklas Natt och Dag. Her var man tilbage i 1793 som titlen også antyder. Tak til Rosinante for disse 3 fantastiske bøger 😊 Jeg glæder mig til at anmelde flere bøger fra forlaget 😊

Som jeg tidligere har nævnt, så er jeg ved siden af at læse en hel masse bøger også ivrig slægtsforsker 😊

Jeg har også tidligere skrevet om at jeg har skrevet en længere artikel om en lille by på Amager hvor jeg er født. 1. del af artiklen blev lavet om til et tidsskrift for lokalhistorisk arkiv og efter at tidsskriftet udkom blev jeg kontaktet af min ene fætter som jeg aldrig har mødt. Vi mødtes på en cafe og havde et par super hyggelige timer sammen. Det er noget af det som slægtsforskning også kan føre til 😊.

Mit næste bog-projekt blev så at læse en bog der omhandler folkeskolens historie på Amager. ”Skolen i de syv landsbyer” skrevet af Poul Feldvoss i 2004. Denne bog er nok mest interessant for folk der går op i historie, men den kom nu alligevel med på min blog 😊

Mit sidste læse-projekt i april blev en roman som jeg købte på Bogforum sidste år. Jeg har tidligere læst 2 bøger skrevet af Fredrik Backman. ”En mand der hedder Ove” samt ”Britt Marie var her”. Begge 2 ret morsomme og tankevækkende.

Nu var turen så kommet til ”Bjørneby”. En noget anderledes historie end de 2 første men fantastisk velskrevet og med plads til tårer i øjenkrogen. Den gav mig virkelig stof til eftertanke.

Hvor ofte glemmer vi mennesker ikke at en historie altid har mindst 2 sider og at den historie vi hører, måske ikke er den eneste og rigtige side af historien 😊

Her på kanten af maj måned er jeg dybt taknemmelig for dem der læser med på min blog og pave-stolt af at der indtil nu har været 1600 visninger af min side på bare 6 måneder 😊

Tak til jer der læser med og tak til forlagene og forfatterne for at jeg får lov til at udvide min horisont.

På gensyn og en rigtig dejlig og solrig maj til alle og så håber jeg at det bliver vejr til at sidde udenfor og læse lidt vidunderlig litteratur 😊

Krimiormen

MIT FRIVILLIGE JOB SOM SLÆGTSFORSKER

Slægt.png

D. 7. marts 2017.

Jeg er frivillig i et lokalt projekt der handler om, at beskrive små lokalområder på Amager. Nogle af disse områder er blevet formindsket eller helt fjernet i forbindelse med, at Københavns Lufthavn i Kastrup er blevet udvidet. Der er tidligere lavet bøger om disse områder men det er omkring 25 år siden, at nogen har beskrevet dem på denne måde. Det vil sige, at jeg er med til at beskrivet et bestemt lokalområde, da jeg er født i dette område og har boet der de første 3 år af mit liv :) Lige præcis dette område er meget lidt beskrevet og noget af området slet ikke. Som jeg tidligere har beskrevet så viste det sig da jeg havde bestemt mig for, at gå dybere ned i min slægtsforskning så var der meget lidt nedskrevet om lige præcis dette område. For at få en ide` om hvad det præcis er der mangler for at kunne beskrive lokalområdet både med hensyn til lokalbeffolkning, erhverv og levevis så donerede lokalarkivet 7 forskellige bøger til mig. En del af disse bøger blev udgivet for 25 år siden så en opdatering kunne måske være på sin plads. Området jeg hjælper arkivaren med at beskrive er Tømmerup på Amager. En del af naboområderne er blever ekspropieret i forbindelse med at Københavns lufthavn i Kastrup har fået brug for mere og mere plads igennem årene. Dette lille område, Tømmerup omhandler egentlig kun 40-50 familier. Ikke desto mindre en helt særlig lokal-historie. Foreløbigt har jeg gennemgået folketællingerne for dette specifikke område i 1787 og i 1801. Det vil sige at jeg beskriver hvem der har boet der hvilke boliger der eksisterede på dette tidspunkt samt hvad de har levet af. Når man som jeg har slægtsforsket i en del år så ved man at familier tilbage i 17-1800-tallet ofte fik rigtigt mange børn. Ofte 7-10 børn. Det jeg allerede på nuværende tidspunkt studser over er, at disse familier sjældent fik mere end 3-4 børn. Men måske kommer forklaringen når jeg får dykket dybere ned i forskningen. Et meget spændende projekt som jeg glæder mig meget til at blive en del af som frivillig :) Nå dette var om noget helt andet end romaner og krimier :) Men i min verden mindst lige så spændende.

SLÆGTSFORSKNING MARTS 2019

TIDSSKRIFTET "GLEMMER DU" OG BOGEN

"BILLEDER FRA DET GAMLE KASTRUP"

glemmer du 1.jpg

D. 15. marts 2019

Dette tidsskrift har jeg skrevet omkring 90% af teksten til. Det omhandler tiden dengang der eksisterede deciderede husvildeboliger. På Amager i Tårnby kommune blev der bygget nogle husvildebarakker der stod færdige i 1925 i den lille byTømmerup. Frem til de blev fjernet omkring 1979 boede der rigtigt mange forskellige mennesker på dette sted. Oprindeligt bestod denne klynge af træbarakker af 20 lejligheder på 2 eller 3 værelser (inklusiv 1 stue). Boligerne bestod af entre, stue og nogle af dem et værelse. Familierne havde helt op til 8-10 børn i disse små lejligheder. Forbavsende mange af familierne boede på stedet i 20-30 år. Ja dem der boede der længst flyttede ind i 1925 og flyttede først i 1964. Man boede tæt og det betød på længere sigt at ufatteligt mange af familierne blev "gift med hinanden" eller fik børn lidt på kryds og tværs :) 

Tidsskriftet omhandler 3 familier der boede der fra omkring 1940-1975. Det har været et omfattende men også meget spændende slægtsforskningprojekt. Efterfølgende er jeg blevet engageret som frivillig slægtsforsker på lokalarkivet. Et samarbejde som jeg glæder mig rigtigt meget til. 

I den forbindelse fik jeg nogle bøger om lokalområdet. Blandt andet "Billeder fra det gamle Kastrup" Udgivet af Tårnby Lokalhistoriske Samling med fotografier taget af Fabrikant Carl Flensburg (1850-efter 1940) med indledning og billedtekster af Gerhard Taarnby. Bogen består af 168 sider fyldt med billeder fra det gamle Kastrup. På billedet med murermesteren herover er afbildet min stedmor Kirsten Ellen Svendsens morfar Peter Christoffer Lapain. 

Krimiormen

MARTS 2019 UPDATE

Marts 2019.jpg

Så blev det D. 1. april 2019 og jeg kan se tilbage på en spændende martsmåned. Godt nok blev det kun til 3 nye bøger og en hel del gamle men til gengæld blev mit eget skriveprojekt offentliggjort. Jeg fik anmeldt "Ugler og Ild" Skrevet af Fenella Leisner. En bog som jeg ikke var videre imponeret over men den slags læsestof skal der jo også være plads til.

"Sort sne" Skrevet af brødrene Søren og Morten Ellemose var til gengæld i en lidt bedre liga :) Sidst men ikke mindst så fik jeg også anmeldt den helt nye "Havhvepsen" skrevet af Tommy Thorsteinsson og den blæste mig helt bagover af begejstring. En fantastisk krimi med spænding hele vejen igennem.

Faktisk var den så god at min mand og jeg er igang med at høre den som lydbog også :) Fantastisk velskrevet bog :) Resten af måneden gik med mit frivillige arbejde som slægtsforsker. I den forbindelse har jeg lavet en lang artikel som er blevet delt op i 2 tidsskrifter. 1. del blev udgivet her i marts og 2. del kommer så i 2020.

Det har været et helt fantastisk spændende projekt som jeg har brugt rigtig meget tid på. Det har været spændende og lærerigt og har kastet et frivilligt arbejde af sig som slægtsforsker for et lokalhistorisk arkiv. Det første projekt i den forbindelse gik ud på at forske i en købmand der i starten af 1900-tallet havde butik i Kastrup på amager.

Det næste projekt som jeg er i fuld gang med lige p.t. Består i at gennemgå folketællinger fra et lille område på Amager der hedder Tømmerup. Resultatet af dette arbejde skulle meget gerne blive til en bog hvor hovedforfatteren er lokalarkivaren hvor jeg så fungerer som amatør slægtsforsker på projektet. Sideløbende med disse projekter leder jeg efter flere bogforlag som kunne have lyst til, at sende mig bøger til anmeldelse som privatperson og frivillig anmelder.

Jeg ser meget frem til en spændende april måned med forhåbentlig endnu flere bøger til læsning og anmeldelse. Desværre bliver der ikke noget besøg i år på Krimimessen i Horsens da vores nye bil lader vente på sig og først er til levering omkring 1. juni :) og den gamle bil (20 år) holder altså ikke længere til de helt lange ture ud i landet :)

Så Krimimessen må altså vente med et besøg til 2020 :) Fortsat god, spændende og læserig april fra Krimiormen :)

"SKOLEN I DE SYV LANDSBYER"

TÅRNBY KOMMUNES SKOLEHISTORIE

1536-1814

Skolen i de syv landsbyer.jpg

Min Slægtsforskning

 

Forfatter: Poul Feldvoss

 

Forlag: Frydenlund

 

Udgivet: 2004

 

Sider: 163

 

Kategori: Historie

 

Anmeldt: 27. april 2019

 

Om bogen:

 

Tårnby sogn bestod indtil 1895 af syv landsbyer: kirkebyen Tårnby, Kastrup, Maglebylille, Tømmerup, Ullerup, Sundbyvester og Sundbyøster. I alle landsbyerne blev der undervist – I hvert fald fra 1735 – Selvom de endnu ikke alle havde en selvstændig skolebygning.

Med udgangspunkt i en indberetning fra degnen Jochum Halling gennemgår bogen udviklingen i Tårnby Kommunes skolevæsen både før og efter – Fra reformationen 1536 til Den store skoleforordning i 1814. For at underbygge forståelsen af den lokale udvikling fortæller forfatteren sidelbende om de nationale tiltag for at styrke og udbygge ”Skolen” – i hele forløbet som kirkens datter og under konstant kirkelig indflydelse.

Vi møder – på årenes naturlige afstand – datidens skolefolk og gribes af den enkle og nøjsomme levevis og praktiske tilgang til udviklingen, som prægede datidens mennesker – ikke mindst dem, der på den ene eller anden måde var i skolens tjeneste.

 

Anmeldelse:

 

Jeg modtog bogen sammen med en del andre bøger der alle omhandler Skolens historie i Tårnby kommune på Amager i forbindelse med at jeg blev engageret som frivillig slægtsforsker af en af arkivarerne på Tårnby Lokalhistoriske arkiv. Jeg havde lige færdiggjort en artikel på 65 sider omhandlende Tømmerup i Tårnby kommune. Denne artikel bliver splittet op i 3 tidsskrifter.

Det 1. tidsskrift blev udgiver i marts måned i år. Den næste del udkommer formodentlig omkring marts 2020 og så må vi se hvornår sidste del udkommer. Artiklen omhandler årene 1925-1980 i Tømmerup og hvem der boede der. Aktuelt er jeg i gang med at notere Folketællingerne ligeledes for Tømmerup og i det arbejde bruger jeg de omtalte bøger.

Folketællingerne går fra 1787 og indtil 1940. For mig personligt er det ganske morsomt at læse om nogle af de skoler jeg selv eller min ene datter har gået på i Tårnby kommune. Da jeg var 8 år, flyttede min familie til Tårnby hvor vi skulle bo i en stor villa sammen med min mormor og morfar.

De boede i stueetagen og min familie flyttede så ind på 1. salen. Villaen lå på Spicas alle i Tårnby. Spicas alle er en sidevej til Amager Landevej på Tårnby siden. Da vi flyttede ind i 1974, startede jeg i 2. klasse på Løjtegårdsskolen som er beliggende på Løjtegårdsvej i Tårnby.

Samme skole som min mor havde gået på fra hun var 11 år og til hun gik ud af 7. klasse i 1962. Omkring 1977 flyttede vi til Sirgræsvej i Kastrup. Jeg tror det var omkring sommerferien og lige derefter startede jeg på den næsten helt nybyggede Kastrupgårdsskolen der ligger ud til Sirgræsvej.

Her gik jeg indtil 1981. I min optik som ”Amatør-slægtsforsker” så er den sjove del af slægtsforskningen at gå ind bag ved historierne og finde ud af hvordan folk har levet. Derfor er jeg også taknemmelig for, at jeg har fået mulighed for ad denne vej at fordybe mig i skolernes historie da jeg jo samtidig har et vist kendskab til nogle af skolerne.

For nogle år siden blev jeg skilt fra min 1. mand og i den forbindelse kom min yngste datter til at gå i 3. klasse på Skottegårdsskolen i en kortere periode. Derudover havde jeg en nær veninde som barn som gik på Kastrup skole som ligger lige op ad Skottegårdsskolen.

Min vurdering tager selvfølgelig udgangspunkt i at jeg har haft rigtig meget gavn af denne bog i forbindelse med mit frivillige arbejde og min anden store interesse: Slægtsforskning.

 

Vurdering:

 

6 ud af 6 stjerner.

 

Krimiormen

Juni måned på bloggen bød på lidt af hvert. ”Håndtrykket” skrevet af Lisbeth Rex er en lille stærk bog om den tid Lisbeth var igennem under hendes mand Tommys sygdom og død og Lisbeths efterfølgende kamp for at finde tilbage til et nogenlunde normalt liv bagefter.

Den næste anmeldelse var en selvhjælpsbog til kronikere ”Et helt liv med sygdom” skrevet af Birgitte Bentsen. En bog fyldt med værktøjer til det gode og meningsfyldte liv med en kronisk sygdom. ”At se det usete” var månedens første krimi og er en historie om hvad der foregår bag de nedrullede gardiner i et lille landsbysamfund.

Forfatteren Christina Larsen er sygeplejerske og har siden 1999 skrevet en række noveller og romaner. ”At se det usete” er produktet af mange års passion for at skrive og den første i en planlagt serie af kriminalromaner om den clairvoyante Marianne Lind. Et ganske udmærket bud på en god ny krimi-serie.

”Glemte kendte” skrevet af Morten Ellemose var månedens helt store grin 😊 Det er et fantastisk morsomt opslagsværk om fiktive kendte. Det er ikke første gang jeg læser litteratur frembragt af samme forfatter og det plejer da også at være garanti for et godt grin.

”Sandheden om Oliver” er skrevet af Klaus Enghvidt Olsen og er en lidt anderledes spændingsroman. Det er en lidt anderledes spændingsroman med et twist af stor kærlighed En af mine absolut topanbefalinger i juni.

Sidste emne på bloggen i juni er en roman med et strejf af fantasy ind over. ”Baronessen” skrevet af Jeanet Kirch. Der er ingen tvivl om, at forfatteren er blevet inspireret af historierne om Narnia af C. S. Lewis. Mine børn var ret vilde med disse bøger i 10-20 års alderen og ”Baronessen” ville de helt sikkert have været lige så vilde med :D

Bloggens næste anmeldelser som jeg er i gang med lige nu, bliver en god gammel kending for mine børn. ”Skammerens datter” skrevet af Lene Kaaberbøl. Det er første gang jeg selv læser en af bøgerne og jeg forstår fuldt ud hvorfor mine piger var vilde med serien.

Den anden er ”Stjålne liv” skrevet af Helle Vincentz. Med ”stjålne liv” er vi tilbage ved min yndlingsgenre spændingsthriller/krimi. En meget lang men også vanvittig spændende historie.

Tilbage står vores 2 nyeste bøger som jeg endnu ikke har læst eller anmeldt. Den første har rigtig mange andre allerede læst og anmeldt for ganske nyligt😊

”Offer 2117” skrevet af Jussi Adler-Olsen. En længe ventet krimi fra forfatterens hånd. Vi har købt den både som lydbog og fysisk bog. Den glæder jeg mig til at få hørt/læst færdig.

Den anden er egentlig min mands men jeg tænker da at jeg skal læse den på et tidspunkt selvom den som film/serie falder langt udenfor det jeg gerne vil se når jeg slænger mig i ”fifaen” for at slappe af :D Det er en ”Moppedreng” på ikke mindre end 770 sider 😊 Forfatteren er George R. R. Martin og bogen hedder ”Kampen om tronen” bedre kendt som ”Game of thrones”. Om jeg får læst disse 2 i løbet af juli vil vise sig men ellers får jeg sikkert læst en masse ande god litteratur. Fortsat god sommer Krimiormen (Og meget andet :D )

JULI 2019

Juli 2019.jpg

uli måned er som vanligt sommerferiemåned her i huset ligesom det er for de fleste andre. Det betyder at mit hjem er lidt mere fyldt op af mennesker i alle døgnets timer :D Det er SÅ skønt 😊 Men det betyder også at der går lidt længere imellem anmeldelserne. Det betyder dog ikke at jeg ikke har fået læst en masse, det har jeg skam.

 

Jeg har også nået at være på en weekendtur til Fyn da mine 2 døtre blev delvist eller helt færdige med deres uddannelser 😊 Det skulle selvfølgelig fejres med en hyggelig havefest i deres fars have 😊 Derudover blev min mands søn også færdig med sin uddannelse så nu er der kun et barn tilbage at føre videre ud i voksenlivet (Vi har 4 børn tilsammen). Det er en lidt mærkelig fornemmelse, men også dejligt at hele 3 af vores børn er nået godt videre.

 

Jeg fik også brugt en enkelt dag på at besøge en barndomsveninde i Kalvehave som jeg ikke har set i 30 år !!! Helt fantastisk at man takket være de sociale medier kan finde mennesker man har ”Tabt” undervejs i de travle år med hjem, mand og børn 😊 I det her tilfælde var det via Facebook at det lykkedes mig at finde den ”Gamle” veninde …Fantastisk <3 <3 <3

 

Det mest fantastiske var faktisk at vi talte og talte og talte og…..Vi havde masser at snakke om på trods af de mange års adskillelse og havde stadig meget til fælles 😊 Man synes at man ændrer sig som årene går … og man formes da også af de ting man går igennem og de oplevelser man har…men mon ikke grundessensen af vores indre stadig er den samme allerdybest inde ?

 

Nå det var lidt filosofiske tanker og lidt om den del af mit liv der ligger ved siden af mine fantastiske læseoplevelser :D

 

Nu til mit egentlige formål med min Blog…at fortælle andre om mine skønne læseoplevelser i juli måned 2019 😊

 

Jeg startede måneden med en af mine egne bøger, nemlig ”Stjålne liv” skrevet af Helle Vincentz. En spændende, aktuel og velskrevet spændingsroman.

 

Dernæst gik jeg i gang med en bog som begge mine døtre er de glade ejere af og som de har bedt mig om at læse i flere år… fy skam dig mor :D Men der var bare så meget andet litteratur at gå i gang med 😊 Nå, men endelig fik jeg så læst ”Skammerens datter” skrevet af Lene Kaaberbøl. Jeg forstår fuldt ud mine døtres begejstring…den er fantastisk.

 

”Storhed” skrevet af Majbrit Løfqvist er en helt ny romantrilogi om kvindeliv gennem de sidste 2000 år. Fantastisk velskrevet og utroligt spændende. Jeg var selv stor fan af serien Jordens børn fra 80 erne og sammenligner lidt ”Storhed” med denne serie. Jeg glæder mig utroligt meget til 2. del af trilogien.

 

Den næste bog var den længe ventede, nyudgivne, utroligt spændende krimithriller ”Københavns brand” skrevet af Søren & Morten Ellemose. Det er en fuldstændig fantastisk thriller med undertitlen ”Manus Albino”. Jeg skal helt sikkert læse 2. del af bogen ”Fange 21”.

 

Jeg var så heldig at få tilsendt spændingsromanen ”Fjendespor” skrevet af Keld Broksø som E-Bog af forfatteren selv. Den fysiske bog udkommer først til september men lydbogen, indtalt af forfatteren selv og e- bogen udkom i juli måned. En fantastisk spændende læseoplevelse.

 

Jeg købte ”Offer 2117” skrevet af Jussi Adler-olsen både som lydbog og trykt bog på udgivelsesdatoen i juni men valgte bevidst først at anmelde den i juli. Årsagen var at der var voldsomt mange andre der også havde anmeldt den 😊 Jeg er begejstret, men dog ikke mere end at jeg ikke synes at det er den bedste bog i serien om afdeling Q. Men absolut læseværdig er den da.

 

På gensyn i august måned på Krimiormens Blog 😊

modtag besked om nye Blogindlæg fra Krimiormen

© 2019 by The Book Lover. Proudly created with Wix.com

bottom of page